|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam serdecznie, zetknąłem się z pewnym problemem, otóż: Mam bazę danych, napisałem skrypt który wyświetla wszystko z tej bazy oto on nic nadzwyczajnego.
Kod <?php $connection = @mysql_connect('localhost', 'root', 'domek') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.<br />Bład: '.mysql_error()); echo "Udało się połaczyć z serwerem!<br />"; $db = @mysql_select_db('bazka', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych<br />Błąd: '.mysql_error()); echo "Udało się polaczyć z baza dancych!"; echo "</br>"; $wynik = mysql_query("SELECT * FROM dane") or die('Błąd zapytania'); if(mysql_num_rows($wynik) > 0) { echo "<table cellpadding=\"2\" border=1>"; while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) { echo "<tr>"; echo "<td>".$r['IMIE']."</td>"; echo "<td>".$r['NAZWISKO']."</td>"; echo "</tr>"; } echo "</table>"; } Następnie posiadam plik xml z jakąś tam strukturą, napisałem do niego parser żeby wyciągał z niego nazwiska i imiona ogólnie pole to to: <Nazwa1>Jan Nowak</Nazwa1> Oto kod parsera: Kod $dokument = DOMDocument::load('plik.xml'); $autorzy=$dokument->getElementsByTagName('NAZWA1'); foreach ($autorzy as $autor) { print$autor->nodeValue."\n"; echo "</br>"; } Dodam że działa bez zarzutu... Ale dla mnie tu zaczynają się schody... Chcę aby te nazwiska, które są w bazie danych i te same co są w xml (w bazie jest Nowak i w xml jest Nowak) się np podświetliły w tabeli, podejrzewam że trzeba jakoś wyciągać i porównywać stringi z tablicy, ale moja wiedza się tu kończy, meczę się dzień i nie wiem jak się za to zabrać. |
|
|
|
lomki Porównanie xml z bazą 20.12.2009, 22:41:36
Kasyx Do głowy przychodzą mi dwa sposoby.
1) Tak trywia... 21.12.2009, 11:18:14
lomki OK problem sort out dzięki ... ale mam inny kłopo... 21.12.2009, 13:20:31
Kasyx usuń @ sprzed mysql_query i zobacz czy wygeneruje ... 21.12.2009, 14:39:52 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 08:36 |