![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kilka macierzy (nie wiem dokładnie ile, może 3 a może 10).
Chciałbym znaleźć najmniejszy element występujący w którejkolwiek z nich. Mógłbym to zrobić np. tak: ..ale dostanę błąd jeśli, będą istniały np. tylko 3 macierze. Jak zrobić to bardziej uniwersalnie, sprawdzić czy dana macierz istnieje w pętli? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 7 Dołączył: 29.04.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz trzymać te macierze w tablicy. Wtedy foreach przeleci wszystkie macierze. W pętli znajdź minimum każdej z macierzy i porównaj ją z aktualnie najmniejszą wartością, czyli coś w tym stylu:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 7 Dołączył: 29.04.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale lepiej jest od razu zapisywać to do tablicy, bez pośredniego zapisu do tablic $arrX. Przerób sobie w ten sposób skrypt, jak sprawdzisz, czy działa sposób, który podałem wcześniej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:26 |