![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z wyświetleniem takiego zapytania
wynik jest pusty, a jak dam
to pokazuje mi tylko dane z tabeli strategie, przy czym efekt, do którego dążę, to pokazanie z tabeli cele, rekordów: 'id' i 'nazwa', oraz odpowiadający im rekord 'nazwa' z tabeli strategie, gdzie rekord 'id_strategii' z tabeli cele odpowiada rekordowi 'id' z tabeli strategie macie może jakieś sugestie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 14 Dołączył: 12.01.2006 Skąd: Gotham City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko masz dobrze a zapytanie działa poprawnie co prawda wynik nieoczekiwany... najlepiej wyszczególnij kolumny, a tak samo nazywające się kolumny opisz inaczej np
i teraz wyłuskasz to tak
Ten post edytował emp 18.12.2009, 01:07:40 -------------------- Temat zamykam i przenoszę do Bangladeszu.
To jest wiadomość śmierci jeśli ją czytasz to znaczy że pozostało ci 30 sekund życia, więc lepiej zacznij się modlić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za szybką odpowiedź, ale jest jeszcze jeden problem, o którym wcześniej nie myślałem że się pojawi:
zapytanie nie pokazuje mi celów, które nie są związane z konkretną strategią, np. mam: cel -> strategia cel1 -> strategia wizerunku cel2 // jeszcze nie przypisany do żadnej strategii cel3 -> strategia wizerunku cel4 -> strategia kosztowa i jeżeli w tabeli strategie mam tylko zdefiniowaną strategię wizerunku i strategię kosztową, wówczas zapytanie wyświetli mi : cel -> strategia cel1 -> strategia wizerunku cel3 -> strategia wizerunku cel4 -> strategia kosztowa pomijając: cel2 czy można jakoś wyświetlić cały spis id i nazw celów, a jak konkretny cel nie ma jeszcze sformalizowanej strategii, to pole powinno być puste (tj. jeżeli id_strategii w tabeli cele nie odpowiada żadnemu id w taeli strategie ) przypuszczam, że można ograniczyć zapytanie do SELECT c.id, c.nazwa AS cel_nazwa, s.nazwa AS strategia_nazwa FROM cele AS c, strategie AS s i tabele łączyć w php poprzez instrukcję if, ale to trochę karkołomne, można to zrobić od razu poprzez precyzyjniej sformułowane zapytanie wyświetlające wszystkie wyniki z tabeli cele i łączące je z tabelą strategie jeżeli występuje tam dany rekord? Ten post edytował qpeace1 18.12.2009, 19:50:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:59 |