![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
czy da sie jakos wykorzystac wygenerowany kod php ? tzn. php tworzy kod ktory pozniej samo przetwarza rozwiazaniem byloby tutaj zapisanie kodu do pliku a nastepne go includowanie ale czy da sie jakos to zrobic nie wychodzac z pliku a przy okazji jeszcze cos(w sumie troche powiazane) mam funkcje
czy daloby sie zrobic tak aby po wpisaniu pz($nick); funkcja zwracala zmienna $er_nick = 'ercode'; ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robie ta funkcje 'pz', ktora mi sprawdza czy zmienna nie zawiera nieodpowiednich znakow
i chcialbym aby ta funkcja tworzyla nowa zmienna o zmiennej nazwie jak do funkcji wprowadze $nick z nieodpowiednimi znakami to funkcja mi zwroci $er_nick jak wprowadze $pass z nieodpowiednimi znakami to ta sama funkcja mi wyrzuci $er_pass |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz jaśniej? Chodzi ci o to że pz() sprawdza czy argument zawiera odpowiednie znaki i jeśli tak to robi zmienna o nazwie $er_'wartosc_argument_code' ? Bo jeśli tak to możesz zrobić coś takiego:
|
|
|
![]()
|
|
chce zrobic cos takiego, aby funkcja rozpoznawala nazwe zmiennej ktora do niej wysylamy
jak wysle moze tak $kupa = 'dfsfsfsff'; pz ($kupa); if ($er_kupa) { } else { } funkcja rozpoznaje nazwe zmiennej a nie jej zawartosc da sie cos takiego zrobic ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak średnio to jest wykonalne bo funkcja nie może tworzyć zmiennych poza swoim zasięgiem (wnętrzem) (chyba że przy użyciu 'global' ale jest to paskudna metoda :/). Funkcja może zwracać jedynie wartości / obiekty. Można było by pokombinować z tablicami przez referencje. Tzn. coś takiego:
W sumie nie wiem co chcesz osiągnąć poprzez sprawdzanie nazw zmiennych i tym podobne kombinacje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Jakbyś wyjaśnił co chcesz dokładnie osiągnąć może dało by radę to zrobić normalnym sposobem bez kombinowania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował piotrekkr 18.12.2009, 15:49:30 |
|
|
![]()
|
|
nei do konca rozumiem ten kod
zaraz doczytam i moze rzeczywiscie wiecej napisze robie skrypt rejestracji 1. zmienan zostaje odebrana $nick = $_POST['nick']; 2. sprawdzam poprawosc znakow, jak jest zle to robie zmienna $er_nick = 'ercode'; 3. sprawdzam czy nei istnieje w systemie, jak istnieje to robie $er_nick = 'reserve'; 4. sprawdzam czy istnieje zmienna $er_nick, jesli nie to ide dalej w sumie to skrypt juz istnieje i dziala poprawnie tylko chcialem sobie troche uproscic (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) btw. zrobilem skrypt rejestracji w 120 wierszach ^^ ale nie wazne |
|
|
![]()
|
|
Eee jakos to dziwnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Ja rejestracje zawsze robiłem na tę modłę:
1. podbieram z posta dane czyli nick, hasło, e-mail 2. sprawdzam po kolei każde z pól czy poprawne czy nick i e-mail już istnieje w bazie itd i jeśli coś jest nie tak to wracam o formularza i pokazuje odpowiednie komunikaty 3. jak wszystko jest ok zapisuje do bazy danych i pokazuje komunikat ze wszystko ok zarejestrowany user (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jest to w sumie seria instrukcji warunkowych + ewentualny powrót do formularza jak coś nie tak a jak dobrze to zapytani do bazy i komunikat. Nie wiem za bardzo po co używać do tego jakichś zmiennych zmiennych. Ale może to jakoś tak specjalnie ma być a nie taka zwykła rejestracja (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
no ostatnio zrobilem taka rejestracje
teraz strasznie pokombinowalem chcesz zobaczyc kod ? ;x(pw, bo duzo tego) no nie wazne w sumie gdybym sie postaral to moglbym to zrobic funckja eval choc w sumie to jej jeszcze nei sprawdzialem wlasnie skonczylem logowanie^^ |
|
|
![]()
|
|
Powiem Ci że jak już ładnych parę lat piszę w PHP to jeszcze nigdy nie miałem potrzeby użyć jawnie eval(). Chyba że przy obiektowym pisaniu konstrukcje typu:
i znając życie Tobie też nie jest potrzeba tylko jeszcze o tym nie wiesz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
heh... problem juz rozwiazalem
tylko martwi mnie to, ze skrypt zajal mi duzo miejsca ale przynajmniej moj skrypt nie zawiera ani jednego znacznika html lap plusa (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:27 |