![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Robię edycję nazwa kategorii. Najszybszym rozwiązaniem wydał mi się prompt z ajaxem.
Szczerze mówiąc nie wiem jakie są operatory w javie ale IF w przykładnie ze zwykłym confirmem działa dobrze, a tutaj nie. Mianowicie chodzi o to, że gdy anulujemy prompt to wpisuje się wartość NULL. Chciałbym zrobić tak, że gdy gdy wartość z prompt jest pusta wyskakuje alert (to działa), natomiast przy anulowaniu nicnie powinno się dziać... a dzieje się - wpisuje się NULL. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa niestety.
Wiem, że nie java, tak mi się z rozpędu tylko napisało. EDIT: Rozwiązałem. Dla potomnych ![]()
Ten post edytował deha21 17.12.2009, 20:04:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa niestety. Co nie działa, jak nie działa, co pokazuje FireBug? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sorki, twoje działa. Dopiero teraz zobaczyłem Twojego posta.
Przesyłanie zmiennych które pokazałeś jest lepsze - prostrze i czytelniejsze ![]() Hmm a jak zrobić, żeby po alercie, że nazwa nie może być pusta pojawiło się ponownie zapytanie o zmianę nazwy? Zrobić to ja tak zrobiłem, tyle że if'y już go nie obejmują. Co do odbierania wyników przez serwer to miałem problem w IE7 ale udało mi się go rozwiązać. Czy to dobry sposób?
Ten post edytował deha21 17.12.2009, 20:37:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm a jak zrobić, żeby po alercie, że nazwa nie może być pusta pojawiło się ponownie zapytanie o zmianę nazwy? Zrobić to ja tak zrobiłem, tyle że if'y już go nie obejmują. Stworzyć oddzielną funkcję, która w przypadku, gdy użytkownik nic nie napisze wywoła samą siebie, aż do skutku.W FF bezproblemu przeładowuje mi aktualną stronę, chodzi o to, żeby się odświeżyła z nowymi wynikami. Natomiast w IE7 nie działa. Próbowałem z tego co napisałeś, z onsuccess i complete :/ Możesz wywołać następne zapytanie ajaxowe, które pobierze od nowa zawartość tego co zmienia pierwsze. Przeładowanie strony nie ma tu sensu, bo tracisz cały myk z tym ajaxem w pierwszej funkcji. Jeśli akcje wykonujesz ajaxem, a później przeładowujesz stronę, to po co ten ajax w pierwszej kolejności, prawda? Ja czasem robię tak, że jako callback dla success daję drugie zapytanie, które pobiera zmienioną treść. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Możesz wywołać następne zapytanie ajaxowe, które pobierze od nowa zawartość tego co zmienia pierwsze. Przeładowanie strony nie ma tu sensu, bo tracisz cały myk z tym ajaxem w pierwszej funkcji. Jeśli akcje wykonujesz ajaxem, a później przeładowujesz stronę, to po co ten ajax w pierwszej kolejności, prawda? Ja czasem robię tak, że jako callback dla success daję drugie zapytanie, które pobiera zmienioną treść. Masz racje. Mógłbyś mi to głębiej wytłumaczyć? Jestem w miarę nowy z jquery, a tym bardziej z ajaxem. A callbacka nie rozumiem... czytam, czytam i nie rozumiem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Funkcja wywołująca samą siebie nie jest przypisana do jQuery, javascript, php czy innych, to ogólny wzorzec postępowania.
Callback jest wywołaniem zwrotnym, do którego przekazywane jest dalsze działanie aplikacji. jQuery ma takie coś, że każda funkcja może przyjmować jako jeden z parametrów nazwę funkcji zwrotnej - tzw callback. Zatem mógłbyś zrobić coś na wzór:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Aha, czyli pobierzTabelet.php pobiera zmienną którą wywołuje ajax. Myślałem, że to będzie trudniejsze
![]() Co do funkcji load() to ostatnio z nią kombinowałem i niestety są z nią problemy w IE :/ Odnośnie funkcji wywołującą samą siebie ponownie to móbyłm zrobić tak?
Już wyłączyłem serwer i nie sprawdziłem czy działa, ale to chyba coś na takiej zasadzie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To zależy co masz na tej stronie, co te .edit edytuje. Możesz to zrobić live w js, czyli po prostu podmienić wartość na tą edytowaną, bądź po wykonaniu zapytania załadować od nowa. Napisz co ten skrypt robi będzie mi łatwiej opisać.
Raczej w ten deseń:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Oba działają. Zastosowałem jednak swój zapis bo jest dla mnie czytelniejszy - wszystko mam w jednym miejscu. A funkcja i tak będzie działać w obrębie tylko tej akcji.
Mam taki kod:
Z tym, że teraz w IE7 (nie wiem jak inne) nie chce wywoływać się prompt. Strona przeładowuje się a właściwie to ładuje plik index.php. Dziwne bo nigdzie nie ma do niego odwołania, poza tym, że jest <a href="#">. Ale to raczej nie to. I jeszcze jedna rzecz., Da się zrobić w IE żeby prompt wyglądał jakoś inaczej? W FF jest spoko, w miare ładny, pojawia się na środku natomiast w IE wygląda jak sprzed wojny ![]() To zależy co masz na tej stronie, co te .edit edytuje. Możesz to zrobić live w js, czyli po prostu podmienić wartość na tą edytowaną, bądź po wykonaniu zapytania załadować od nowa. Napisz co ten skrypt robi będzie mi łatwiej opisać. A więc tak... Jest to strona z kategoriami, .edit to <a href>: Po kliknięciu uruchamia się okienko z nazwą i po wpisania jest ona updatowana w bazie. Ten post edytował deha21 18.12.2009, 14:54:28 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:08 |