![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
chcę wygenerować plik XLS, do tego celu używam: Spreadsheet_Excel_Writer. Chodzi o to że muszę wstawić do komórki dość rozbudowany komentarz poprzez Worksheet::writeNote który przydało by się jakoś sensownie sformatować, wstawiając przełamania linii. Niestety nie wiem jaki znak za to odpowiada, próbowałem do komentarza wstawiać: \n, \r\n, Chr(10), jednak zawsze wyświetlane są one jako zwykły tekst. Może ktoś już spotkał się z tym problemem ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Spróbuj dać:
Jak nie pomoże to spróbuj zakodować to w windows i dopiero wtedy dodać. Gdy i to nie pomoże to widocznie się nie da, tak samo jak formatowanie tekstu komentarza etc. Przecież nikt nie przepisze wszystkich możliwości excela do spreadsheet writera (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Pilsener 17.12.2009, 10:10:44 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja się spotkałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i z rozwiązaniem też się spotkałem
http://pear.php.net/manual/en/package.file...writestring.php tu w komentarzach jest napisane. Ten post edytował skowron-line 17.12.2009, 10:13:14 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dzięki panowie, naprowadziliście mnie na rozwiązanie.
Wystarczy że dodam php'owy znak chr(10) nie zakodowany:
Nie będę otwierał kolejnego temat więc napiszę tutaj. Kodowanie w MySQL mam w UTF-8 i przy pobieraniu danych z bazy ustawiam: "SET NAMES 'utf8'" Jako kodowanie dokumentu ustawiam:
Oczywiście wszystkie narodowe znaczki po wygenerowaniu do XLS zostają przerobione na krzaczki więc ustawiam: i wszystko zaczęło się wyświetlać jak należy. Niestety wtedy nie działa polecenie wstawiania komentarzy: co zresztą cały czas funkcjonuje jako bug: http://pear.php.net/bugs/bug.php?id=5347 Próbowałem przekonwertować wyświetlane stringi za pomocą iconv, jednak bez powodzenia przy polskich znaczkach. Czy ktoś może spotkał się z jakimś patchem który poprawnie generuje komentarze przy ustawionej zmiennej setVersion(8) (typ dokumentu BIFF), a może znacie jakiś inny sposób na wyświetlenie wszystkich znaków narodowych w jednym dokumencie? |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 12:33 |