![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzień dobry,
mamy sobie pole select (dynamiczne), ale ze stałą 1 opcją 'Other': Teraz chciałbym uzyskać taki efekt, że automatycznie po wybraniu rzeczonego 'Other' pojawi się input. O ile wiem jak to robić dla <a> to nie wiem jak sie dobrać do tego selecta - jak wyciągnąć wartość.. Czy mógłby ktoś rzucić jakimiś wskazówkami? I co jeśli na stronie mam kilka takich selectów i chciałbym za każdym razem mieć inne name="".. P.S Czemu jQuery - uważam, że jest najlepiej przyswajalne IMHO.. ![]() Pozdrawiam. Ten post edytował devurien 16.12.2009, 18:31:42 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super dziękuje bardzo o to mi właśnie chodziło !:)
Teraz przejdźmy do 2 części pytania w takim razie. Jak już nadmieniłem chciałbym aby ta funkcja była w miarę uniwersalna - posłużę się przykładem:
Teraz jeśli posiadam 2 select w tym samym dokumencie, a są spójną logiczną częścią (name="fruits") - również z polem Others. Wszystko działa OK, ale wskakuję input do <p id=..> zdefiniowanego jako pierwszy - co jest logiczne. Jak teraz mili moi zrobić aby za każdym razem wskakiwał do odpowiedniego id. Każda zmian id niosła by ze sobą przeklepanie kodu jQuery na nowo i zmienianiu $("#copy").html(str); - jak tego uniknąć, to dodatkowy narzut obciążając dokument. Dobrze by było aby wtedy name w inpucie zmieniało się na name selecta+$(this).text(); Ten post edytował devurien 16.12.2009, 19:57:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w html'u id nie moga sie powtarzac - zastap je klasami
pisane z palca wiec moze zawierac literowki ale mysle ze obrazuje sytuacje -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Nowogród Bobrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.w3schools.com/jsref/dom_obj_select.asp
Czytaj, to nie boli ![]() this.name lub this.id zwrócą odpowiednie nazwy, których można potem użyć do określenia nazwy inputa (pod warunkiem, że są jakoś sensownie ponazywane). -------------------- Efemental.pl - nasz punkt słyszenia :: recenzje :: tylko metal!
Opensource'owy klon Cantra: http://github.com/magnax/Simtr |
|
|
![]()
|
|
@seth-kk
Dziękuje jestem już coraz bliżej celu, efekt: http://tinyurl.com/yjmjz2y Zrobiłem tak jak dałeś wskazówkę - po class :-), jednak mimo wyboru z drugiego selecta pola 'Other' wyskakuje mi name 1 selecta, .next('p'); sprawdza się ale w momencie kiedy wybiorę już 'Other' w pierwszym selecie to podczas wyboru w 2 , następuje dubel:) - czyli powstają 2 inputy. @magnus A no nie boli, dołączę do linków ![]() |
|
|
![]()
|
|
ehhh...
nie mieszaj tylko przypatrz sie mojemu ostatniemu przykladowi i zapomnij o pierwszym wskazowka $('select') wewnatrz change() nadal wskazuje na oba selecty.... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W zasadzie realizuje wszystkie założone kryteria (reakcja na kliknięcie na wartość 'Other', wyświetlanie w odpowiednich miejscach-next() ) poza wstawianiem złego atrybutu z selekta z którego pochodzi kliknięcie. Bierze class="xx" - z każdym razem ten sam czyli 1. Naprawdę nie wiem jak to ugryźć.. (próbowałem różne wariację z definiowanym na sztywno inputem i zwracaniem class etc, z funkcją empty etc.) :/ Ten post edytował devurien 15.01.2010, 10:12:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Poszukuje czegoś podobnego tylko select options wykorzystuje tabele w bazie mSQL
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:15 |