![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, posiadam stronę www.rap-trojmiasto.pl która stoi na wordpressie.
Jakiś tydzień temu strona jest zarażona wirusem JS:Redirector-AM [Trj]. Zmieniłem hasło na serwerze i znalazłem wpisy tego chama w plikach .htaccess. Wywaliłem je jednak Avast dalej widzi wirusa w najdziwniejszych plikach (potrafi wyskoczyć informacja, że wirus jest w plikach JPG, co wydaje się dziwne). Jeżeli ktoś ma pomysł jak poradzić sobie z tym trojanem, będę wdzięczny za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja w przypadku modyfikacji tak naprawde choinka wie jakich plikow php zrobilbym tak:
kopia bazy danych, ponowne postawienie od zera, przywrocenie bazy a obrazki juz recznie poprzeklejac, TYLKO je wczesniej otworzyc w jakims programie graficznym, po czym nadgrac jeszcze raz tym samym (dla pewnosci np zmodyfikowac pixel, zeby sie program ruszyl i faktycznie zmienil ten plik - bezpieczniejsza metoda ze w takim JPG nic nie zostanie to zaznaczyc caly obraz, skopiowac do schowka, otworzyc nowy, wkleic , zapisac na starym).. ale moze ktos zna lepsze metody |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że nie ma szans żeby te pliki o których informuje Avast były na prawde zarażone.
Ten wirus doczepia gdzieś swój kod JS który przekierowuje do jego własnych zarażonych adresów. Ukrywał się w plikach .htaccess doczepiając swoje przekierowania.. Sam też nie jestem specjalistą w tym temacie, tak mi się wydaje. Twoje rozwiązanie z edycją obrazków jest niemożliwe do wykonania - tych obrazków jest za dużo. Z resztą jak ściągniesz pojedynczy obrazek na dysk to Avast nie widzi w nim infekcji. Licze na kogoś kto poradził sobie z tym koniem i wie gdzie mogl sie schować:) Może dostał się do bazy mysql? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mialem z tym do czynienia juz, znalazłem go w JS, w HTML, w CSS, (ale baza tu nie ma nic do rzeczy
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:11 |