![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zmagam się z mały problemikiem i dlatego piszę do Was o poradę. Założenia strony 1. nagłówek ( 100% ) czyli na całą stronę razem z menu 2. środek będzie podzielony na dwie części jedno menu a drugie to treści 3. stopka ( 100% ) strony Teraz mój problem Wariant 1 ![]() Wariant 2 ( czy zamknąć to wszystko w jednym wielkim pudle div ![]() Chodzi mi o stronę żeby dobrze wyglądała w małych i dużych rozdzielczościach ( wiadomo nie przewidzę telewizorów 36 cali ) u użytkowników, oraz na różnych przeglądarkach. Pomóżcie podjąć decyzję zanim się narobię ![]() -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja zamykam w divie
pozniej gdybym chcial np. dac reklame na gorze to wszystko mi sie ladnie przesunie, czy cos ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja zamykam w divie pozniej gdybym chcial np. dac reklame na gorze to wszystko mi sie ladnie przesunie, czy cos ![]() ale wszystko w jednym divie czyli taki wariant 2 u mnie tak ? Czy jakaś inna kombinacja ? -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robie div#body, ktoremu ustalam szerokosc(szerokosc calej strony), wysrodkowuje go, czy cos i buduje w nim
ale z css mam do czynienia od niedawna, takze moze lepiej niech ktos jeszcze sie wypowie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 14 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: W. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najczęściej robi się to w tzw. kontenerze
![]() ![]() ![]() -------------------- Sukces to droga od jednej porażki do drugiej, bez zmniejszonego entuzjazmu.
|
|
|
![]()
|
|
Najczęściej robi się to w tzw. kontenerze ![]() ![]() ![]() Czyli to u mnie drugi wariant tylko u mnie nazywa się to wielki_box, a w nim dopiero reszta stronki. Głównie chodzi mi o to ,żeby nie ważne przy jakiej rozdzielczości nagłówek i stopka był od na całą szerokość strony. Rozumiem, że w moim div "wielki_box" mogę dać width 100% tak. Jak byś był miły i pokazał przykład to by było super. Nie musi być gotowiec tylko zarys -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli dobrze odczytuję myśli kolegów to mają oni ciut inne wyobrażenie tego.
Mają duży kontener zawierający części header, body i footer, który jest ustawiany z określoną szerokością na sztywno (zapewne 960px) i wyśrodkowany z użyciem margin: 0 auto. To sprawia, że layout się nie rozjeżdża na szerokościach wyższych. Mogą też mieć kombinację trzech sekcji jako osobne i tylko body byłaby tak marginowana jak wspomniałem. Z width: 100% są problemy jeśli dobrze nie przemyślisz layoutu, bo przy dużych rozdzielczościach strona będzie wyglądać koszmarnie. Chodzi między innymi o tła pod div-ami czy wszelkie użycie pływających elementów, które tekst będzie raz w pełni opływał na niższych, ale na wysokich mogą być problemy ze "schodkami" gdy elementy mogą się wzajemnie opływać i rozstrzelą Ci układ. Posłanie z floatem jakiegoś elementu może wystąpić po tekście, który nie doszedł "do końca wysokości" poprzednio opływanego i utworzysz piramidę. Dlatego stosuje się raczej "static layouts", bo są znacznie bardziej przewidywalne, choć kosztem problemów z miejscem na stronie (za duża szerokość - suwaki w poziomie, za mała - pustka po obu stronach). Poczytaj ciut o "fluid layouts" lub "fluid width layouts" to może nasunie Ci to jakieś pomysły jak rozwiązać problemy z tego typu rozwiązaniami. Ten post edytował thek 18.12.2009, 09:39:49 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
No to wymyśliłem tak, co Wy na to.
W przeglądarkach IE 7, 8, Opera 10, FF 3.5.6, Safari, SeaMonkey 2.0.1 wygląda identycznie. Na rozdzielczościach 800x600 pojawiają się suwaczki ( nagłówek jest krótszy i stopka prawy pasek wystaje poza nie ![]() Jak macie inne rozdzielczości to chętnie zobaczę screen jeśli podeślecie piotr.redel[ET]gmail.com Zobaczcie czy to będzie ok czy coś jednak pozmieniać i dopracować. Będę wdzięczny za uwagi LINK do stronki -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:12 |