![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki oto skrypcik:
Jest to skrypt wysyłający dane z formularza. I tutaj pytanie - dlaczego nie działa mi elseif. Eclipse wyrzuca mi błąd na poziomie składni przy 38 linijce unexpected elseif. No właśnie nie rozumiem za bardzo dlaczego? Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 32 Dołączył: 21.08.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo "rąbnąłeś" się w klamrach ... Ten elsif odnosi się do: (wyciąłem środek bloku by było "jaśniej")
a w php nie ma kontrukcji if ... else ... elseif w linii 18 masz zbędną klamrę. Ten post edytował jasin 15.12.2009, 19:10:01 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc składniowo pomogło, ale mam jednak teraz problem merytoryczny
Ech no właśnie między linikami 9-25 i 28-45 wykonuje mi się tak jakby połowa funkcji. Co ciekawe wydaje mi się że część drugiej części (tylko i wyłącznie $query2). Wbijają wszystkie informacje do tab. wizyta, ale przy id_pac podają 0. No i nie tworzą rekordu i tabeli pacjenci. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niepotrzebnie komplikujesz kod, nie używaj else if, ja tego nie używam i jakoś żyję, po prostu rozpisuje skrypt na etapy i algorytm działa np. tak:
1. Wykonuje się etap 1 2. Sprawdzmy, czy wykonał się etap 1, jeśli tak to robimy etap 2 3. Sprawdzamy, czy wykonał się etap 2, jeśli tak to robimy etap 3 W ten sposób rozbijasz algorytm na "drzewo" (polecam case, by podzielić kod na wygodne mniejsze fragmenty): etap1 --etap 1.1 ----etap 1.1.1 ----etap 1.1.2 -- etap 1.2 etap2 Kod który napisałeś jest dla mnie nieczytelny i niezrozumiały, skąd mam wiedzieć jak to ma działać i jaki efekt chcesz osiągnąć? Twój opis problemu dużo nie pomaga, jeśli chcesz zrobić jakąś akcję dla wybranych warunków to wystarczą same ify: 1. Jeśli id_pac i pesel nie istnieją to coś tam 2. Jeśli id_pac nie istnieje ale pesel istnieje to coś tam 3. Analogicznie Jak patrzę na stado else ifów to nie ogarniam tego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
tak to jest najlepszy sposób, później wszystko wynika jedno z drugiego.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za rady. Na razie zostałem przy elseif. W sumie w tym momencie działa. Próbowałem to robić na takim case:
No właśnie taki case nie pomógł - w ogóle się nic nie działa. Jestem dość początkujący więc stąd moje pytania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 22:30 |