![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 1 Dołączył: 29.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, otóż mam taki skrypcik (zrobiłem jako przykład):
Kod HTML: Kod PHP:
Plik .htaccess
I teraz jak sobie wpisze ręcznie adres, np. localhost/index/lukasz, to jest ok, ale jak zrobię to za pomocą formularza efekt mam znów taki: index.php?imie=lukasz. Co zrobić, żeby od razu z formularza query string był maskowany? Z góry dzięki i pozdrawiam, Łukasz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 3 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli przesylasz cos getem do urla zostanie dodane ?zmienna=wartosc wiec zeby zachowac strukture index/imie musisz troche zakombinowac,
formularz wyslij postem (akcje ustaw na index.php), w pliu php'a sprawdz czy zadanie bylo wyslane postem jesli tak przekieruj rzadnie na index/.$_POST['imie'] w ten sposob request uri zostanie ustawione na index/podane_imie ciesze sie ze moglem pomoc ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Formularz wysyła się POSTem
2. Formularz wysyła się na tą samą stronę 3. Wszystkie adresy, formularze etc. mają trafiać do jednego pliku index.php umieszczonego w katalogu głównym, dopiero na podstawie tych danych ma być preparowana odpowiednia treść. Inaczej zamęczysz się przekierowując i przesyłając dane pomiędzy plikami - po co? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 17:33 |