![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam napisaną aplikację rezerwacji samochodów, chciałem zrobić walidację dni już zarezerwowanych tak aby nie można było dodać rezerwacji "zazębiającej się" z inną. Wpadłem na pomysł aby zrobić to po stronie php w następujący sposób. pobieram dane z formularza:
i przekazuje je do zapytania:
w ten sposób sprawdzam czy wartości zmiennych z formularza są w wynikach z bazy danych na razie mam zrobione tak, że jeśli data planowanej rezerwacji danego auta pokrywa się z tą zapisaną w bazie danych skrypt ma wylistować te wartości (zapytanie powyżej nie wiem czy do końca poprawne, ale narazie działa) Myślałem, żeby zrobić warunek if "nie ma rekordów" w $cccsrow "zapisz do bazy" else "daj informację że dodanie niemożliwe" Jak zrobić ten warunek żeby blokował dodawanie do bazy... czy da się to bardziej zoptymalizować? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 4 Dołączył: 16.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niewiem czy dokladnie oto Ci chodzi ale ja bym zoribl tak selectem pobierasz dane z bazy jak where wpisujesz odpowiednie wartosci/warunki potem sprawdzasz liczbe rekordów jezeli 0 to dodajesz jak 1 nie dodajesz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ależ dokładnie taką koncepcję przedstawiłem
![]() tylko sprawa rozgrywa się o to jak uwarunkować liczbę rekordów czy jest 0 czy więcej? $cccsrow == 0 ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:40 |