![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 500 Pomógł: 1 Dołączył: 29.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, w jaki sposób najlepiej zabezpieczyć pola input dostępne do wszystkich, które wprowadzają jakieś dane do pliku?
funkcją str_replace konwertować znaki np. "<" ">"? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql_escape_string
mysql_real_escape_string |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 500 Pomógł: 1 Dołączył: 29.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... a mógłby ktoś mi wytłumaczyć różnice między tymi dwoma? Tylko proszę nie odsyłać mnie do google bo szukałem, ale niewiele zrozumiałem
I jeszcze jedno, wystarczy że pobiorę dane wpisane w polu $tekst = $_POST['tekst']; i później tylko $tekst2 = mysql_real_escape_string($tekst); I już mogę mysql_query($tekst2); ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Tylko proszę nie odsyłać mnie do google bo szukałem To moze zajrzyj do manuala.... od tego jest.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat I już mogę NIe, gdyz $tekst2 to zmienna z posta a nie zapytanie mysql_query($tekst2); ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Aaa no racja, moje przeoczenie, ale w takim razie $tekst2 mogę już bez obaw wprowadzać do bazy ta?
|
|
|
![]()
|
|
czy bez obaw to zależy od informacji jakie tam będą... bo wiesz, jak to będą teczki na polityków to lepiej uważaj
![]() No ale ogólnie tak, już możesz się czuć bezpieczniej gdy używasz escapowania danych. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 24.01.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat a skąd wiesz, że kolega korzysta z mysql'a ? 1) Gdyż 95% problemów z bazami dotyczy wlasnie mysql 2) Jakby nie korzystal to by chyba już dawno napisał... 3) nie masz większysz zmartwień pod koniec tematu od wcinania się bez większego powodu? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 24.01.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
1) Gdyż 95% problemów z bazami dotyczy wlasnie mysql 2) Jakby nie korzystal to by chyba już dawno napisał... 3) nie masz większysz zmartwień pod koniec tematu od wcinania się bez większego powodu? zatem 5% kolego to JA. Zapytałem bo ja akurat korzystam z MsSQL'a i dla mnie ta funkcja jest w tym przypadku nie przydatna. jaka jest alternatywa powyższej funkcji przy innych bazach ? Jedynie addslashes ? |
|
|
![]()
|
|
Cytat zatem 5% kolego to JA. hoho, 5% to wiecej osób niz tylko TYAle o co się obruszasz? Nie odpowiadaliśmy tobie tylko innemu uzytkownikowi i jemu odpowiedzi pasowały. Jak tobie nie pasowały to trzeba było grzecznie napisac ze potrzebujesz rozwiązania pod inną bazę danych a nie z jakimś zgadywaniem wyskakujesz i na koniec jeszcze jakiś obrażony... (takie odnoszę wrażenie z tym obrażeniem, mogę się mylić ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
hoho, 5% to wiecej osób niz tylko TY Ale o co się obruszasz? Nie odpowiadaliśmy tobie tylko innemu uzytkownikowi i jemu odpowiedzi pasowały. Jak tobie nie pasowały to trzeba było grzecznie napisac ze potrzebujesz rozwiązania pod inną bazę danych a nie z jakimś zgadywaniem wyskakujesz i na koniec jeszcze jakiś obrażony... (takie odnoszę wrażenie z tym obrażeniem, mogę się mylić ![]() ![]() No teraz to mnie zaskoczyłeś Kubuś ![]() zadałem grzecznie pytanie ... a to nie była odpowiedź na powyższe... |
|
|
![]()
|
|
Cytat zadałem grzecznie pytanie ... ja osobiście odniosłem inne wrażenie ![]() Cytat a to nie była odpowiedź na powyższe... Wiesz, twoj post: Cytat a skąd wiesz, że kolega korzysta z mysql'a ? też nie było odpowiedzią na problem zadany przez autora tematu. ty zaczołeś ![]() Nie używałęm mssql, ale w manualu znalazłem: http://pl.php.net/manual/en/function.mssql-bind.php bindowanie to jest to ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ja osobiście odniosłem inne wrażenie ![]() Wiesz, twoj post: też nie było odpowiedzią na problem zadany przez autora tematu. ty zaczołeś ![]() Nie używałęm mssql, ale w manualu znalazłem: http://pl.php.net/manual/en/function.mssql-bind.php bindowanie to jest to ![]() dziekiii |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:17 |