|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć !
Mam problem ze skryptem obrazku captcha. Obrazek wraz z ciągiem znaków do przepisania nie wyświetla się na 2 serwerach – pojawiają się takie krzaki (fragment), kiedy kliknę pokaż obrazek: ˙Ř˙ŕ� JFIF� �� � ��˙ţ�>CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality ˙Ű�C� Na innym serwerze – tzn. yoyo obrazek captcha z ciągiem znaków wyświetla się poprawnie. Jaka może być tego przyczyna ? W jaki sposób mogę to naprawić ? Dziękuję z góry za wszelkie informacje i wskazówki. Oto kod raz działającej, a raz nie captcha:
Ten post edytował agnes 13.12.2009, 15:53:35 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 11 Dołączył: 8.11.2008 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (10%)
|
jak wywołujesz ten skrypt? include lub require_once?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
jak wywołujesz ten skrypt? include lub require_once? Ani tej ani tej (IMG:style_emoticons/default/co_jest.gif) mam formularz, w którym skrypt obrazka captcha jest wywoływany następująco: |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ |
Nie masz pewnie odpowiedniej biblioteki GD, ewentualnie masz ustawiony limit pamięci.
Ten post edytował Daiquiri 15.12.2009, 20:10:54 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeżeli używasz jakiegoś skryptu to jasno powinno być napisane w readme/nagłówku/dokumentacji etc. jakie ma wymagania (np. PHP 5.0+, MYSQL 3.0+, GD, LDAP, memory limit +32MB itp. itd. etc.), jeśli kupujesz hosting to także jasno masz podane, jakie ma parametry i możliwości. Często niestety jest tak, ze autorzy skryptów mają głęboko, że nie będzie działał na innym serwerze niż ich - nie płacisz, więc nie wymagasz.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Rozumiem, że problem leży albo w skrypcie albo w serwerze, albo w jednym i drugim. Z tego co piszecie aby rozwiązać problem to powinnam - zmienić serwer najlepiej na płatny lub jak wspomniał Pilsener - w nagłówku zdefiniować wymagania. Niestety firma hostingowa nie poinformowała mnie, mimo znajomości mojego problemu o tym, że dana usługa jest dostępna w płatnym hostingu (były tam opcje płatny bezpłatny). Jeśli chodzi o PHP to nawet nie raczkuję, tylko leżę w kołysce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Więc czy moglibyście mi napisać jak ma wyglądać taki nagłówek ? Ten post edytował agnes 16.12.2009, 16:17:59 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
A skąd masz skrypt, którego używasz? Ściągam pierwszy lepszy z netu i w pliku readme.txt (czyli czytaj mnie) pisze:
Cytat Ihr braucht Webspache mit php >= 4.3.0 und gdlib > 2.0 - co prawda po niemiecku, ale łatwo można wywnioskować, że skrypt wymaga PHP w wersji większej lub równej 4.3 i gdlibrary (biblioteki gd) w wersji starszej niż 2.0. Czytajmy chociaż wstęp do dokumentacji skryptów, których używamy. Jeśli skrypt nie ma żadnego opisu/readme dokumentacji to wywal go i zacznij używać czegoś porządnego, prawdopodobnie jest to jakaś prowizorka (jak 90% darmowych skryptów) i nalezy się liczyć z tym, że w większości przypadków rzadko działa tak, jak zakładał autor, choćby dlatego, że nie są na bieżąco usuwane bugi i błędy.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 19:49 |