![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
omówienie zapytania: zapytanie ma za zadanie pobierać fora oraz ostatni temat w danym forum tabela `laczekbb_forums` to poprostu fora/kategorie forum tabela `laczekbb_topics` to tematy które są uporządkowane w tych kategoriach t.forum - to id forum w jakim znajduje się temat problem polega na tym że po dodaniu
zapytanie nie działa, w jaki sposob mogę osiągnąć to że do tych for "doklejany" jest temat o najwyższym id w danej kategorii ? czyli jeśli mam 3 tematy w konkretnym forum, i mają kolejo id 1,43,678 to żeby mi wybrało ten z id 678. Dodam że dodanie Order by t.id DESC nie pomoga PS. no właściwie to wolałbym po dacie a nie po id, ale to już sobie poradzę żeby to przerobić -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Nie wiem czy to coś pomoże, ale może spróbuj dodać coś takiego: Pomoże. To są tzw. podzapytania. Tylko pamiętaj o zapisaniu go w nawiasach:
Poza tym podzapytania sa bardzo obciążającą wydajnościowo konstrukcją SQL-a. Jeśli możesz, postaraj się najpierw zwykłym SELECT-em wyciągnąć ten max(t.id), a potem wstawić go do właściwego zapytania jako zmienną. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
max(t.id) jest inny dla kazdego forum, wiec chyba to nie bedzie takie proste... czy niema innego sposobu
![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli każde id jest 'następne po sobie', sortujesz odwrotnie i pobierasz id pierwszego wiersza
Ten post edytował thomson89 11.12.2009, 22:43:50 -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 6 Dołączył: 10.08.2009 Skąd: Nowe Miasto Lubawskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod SELECT f. * , t.name AS lt_name, t.id AS lt_id FROM `laczekbb_forums` f LEFT JOIN `laczekbb_topics` t ON f.id = t.forum WHERE t.id = max( t.id ) GROUP BY f.id ASC ORDER BY f.cat ASC , f.id ASC Dla mnie w tym zapytaniu zwróciło uwagę odwoływanie się do aliasów. Zazwyczaj odwoływanie się do aliasów następuje po wyrażeniu FROM, np: Kod select c1.name, c2.name, c1.city from customers as c1, customers as c2 where c1.city = c2.city A w Twoim zapytaniu odwołanie do aliasów następuje przed wyrażeniem FROM. Można by mnie osądzić o małą wiedzę na temat składni SQL, ale czy aliasy nie powinny być po wyrażeniu FROM? Jeśli nie mam racji to proszę o poprawienie mnie ![]() -------------------- Użytkownicy jak życie, wszystkim mogą cię zaskoczyć.
|
|
|
![]()
|
|
bolverk - przykro mi ale cię kompletnie nie rozumiem
thomson89 niewiem czy masz racje bo tak średnio cię rozumiem, masz na myśli żeby pobrać najpierw to maxymalne id i potem je wstawić do zapytania ![]() więc : forum - ostatni id temat 1 - 8 2 - 5 3 - 9 chyba nie możliwe jest wyciągnięcie tego id wcześniej i wstawienie do zapytania, chyba że macie coś na myśli czego ja nie rozumiem EDIT:// SELECT f. * , t.name AS lt_name, t.id AS lt_id FROM `laczekbb_forums` f LEFT JOIN `laczekbb_topics` t ON f.id = t.forum WHERE t.id = ( SELECT max( id ) FROM `laczekbb_topics` WHERE forum = f.id ) GROUP BY f.id ASC zrobiłem tak, i jakoś działa, troche wolniej, więc nie wiem jak to będzie działało przy większej liczy rekordów, ale póki co to najlepsze rozwiązaenie jakie znam Ten post edytował peter13135 12.12.2009, 10:43:48 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A czemu nikt nie pomyślał o właściwym order by?
![]() Czy coś w tym stylu ![]() ![]() EDIT: Ja wyciągnąłem jedynie id forum i id tematu najwyższego. Ty możesz dopisać więcej kolumn. Ten post edytował thek 12.12.2009, 11:10:02 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
jak wcześniej pisałem takie coś działa... ale tylko wtedy kiedy w forum istnieje temat, jeśli w danym forum niema ani jednego tematu to poprostu nie zwróci rekordu, co trzeba zrobić aby w przypadku braku tematów w forum pola pola lt_id oraz lt_name były poprostu zwracane jako puste ? PS. w tabeli forums znajduje się kolumna o nazwie `topics` której zawartość to liczba tematów, może się to przyda napisałem tak
i wydaje sie działać poprawnie Ten post edytował peter13135 12.12.2009, 17:46:54 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Widzę, że nawet nie sprawdziłeś czy zapytanie jakie Ci podałem działa! Dorwałem się do swojego kompa i założyłem 2 tabele:
FORUM id nazwa 1 Pierwsze 2 Drugie 3 Trzecie 4 Czwarte TOPIC id forum_id nazwa 1 1 Jeden 2 1 Dwa 3 1 Trzy 4 3 Cztery 5 3 Pięć 6 3 Sześć 7 4 Siedem 8 4 Osiem Zauważ, że forum o id = 2 nie ma topiców żadnych... Teraz zapytanie:
i w efekcie dostałem... forum nazwa_forum topic_id 1 Pierwsze 3 2 Drugie NULL 3 Trzecie 6 4 Czwarte 8 Czy było to tak trudno sprawdzić? Co lepsze... Minimalna zmiana i nawet LEFT JOIN wystarczył:
EDIT: Twoje selecty i join zostały skrócone do jednego LEFT JOIN i grupowania ![]() EDIT2: Zerknąłem na stronę MySQL.... Tam przykład z LEFT JOIN jest nawet w przykładach ![]() http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/exa...lumn-group.html Ten post edytował thek 12.12.2009, 20:36:38 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 17:23 |