![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Łącze dwa fora, jedno z SMF, a drugie z phpBB3. Załatwiłem już praktycznie całą konwersję, ale pozostał jeden problem. W bazie z phpBB BBCode są jakoś dziwnie zapisywane. To jest np. zamiast tradycyjnego
Kod [b][/b] mamy: Kod [b:abcd1234][/b:abcd1234] czyli dodawany jest dwukropek i 8 znaków z przedziału a-z + 0-9. Nie wiem czy to jakiś hash czy co, w każdym bądź razie chciałbym się tego pozbyć, bo SMF wogóle tego nie rozpoznaje. Postanowiłem przelecieć po wszystkich postach i preg_replace'm pozmieniać ten dwukropek, 8 alfanumów i nawias zamykajacy na sam nawias. Użyłem takiego wyrażenia regularnego: Kod /^:([a-z0-9]){8}\]$/D niestety nie jest ono ok, mimo że mi się wydaje właściwe (próbowałem też kilkanaście innych wariantów), ma ktoś jakiś pomysł co może być z tym nie tak? Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
/^
![]() ^ - początek $ - koniec może bez tych znaków będzie dobrze? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak też już próbowałem. Nic to nie daje.
PS. Jakby ktoś pytał, reszta kodu jest dobrze, bo jeśli użyję str_replace() zamiast preg_replace() i podam konkretny przykład to go elegancko wywala z treści posta. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Try this
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Gro i bucy
![]() Mała poprawka. Wyrażenie co prawda pasuje do tego wzorca którego chce się pozbyć, ale pasuje też do adresów w tagach url, przez co wycieło mi sporą część linków. Jak to ograniczyć, zeby brało pod uwagę tylko ciągi zawierające właśnie ten dwukropek, 8 znaków alfanumerycznych i nawias kwadratowy zamykający? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:31 |