![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Chcę na swojej stronie pobrać i wyświetlić aktualne notowanie jednej ze spółek na giełdzie. Znalazłem stronę, z której pobieram potrzebne mi dane - http://www.czasnazysk.pl/notowania/spolka/pgn Wykorzystuję do tego taki skrypcik:
Wszystko ładnie śmiga, po wywołaniu zmiennej $strona wyświetla mi się zawartość żądanej strony (wiem, że można to zrobić inaczej, ale tu akurat użyłem curl-a). W treści strony fragment z którego chcę wydobyć dane wygląda tak: Wymyśliłem więc zapis preg_matach_all który (według mnie) pobiera wartość i zmianę procentową:
No i tu mi się inwencja kończy... Mam zatem prośbę o pomoc do was. Czy to dopasowanie jest dobre i czy pobierze mi żądane dane? No i jak wyświetlić to na stronie (bez żadnego formatowania, w osobnych liniach oddzielonych tylko <br>)? Pomóżcie, będę wdzięczny ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 3 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym zrobil dwa dopasowania, tak zeby zawieraly jak najmniej kodu a jednoznacznie identyfikowaly dane,
pierwszy do popbrania wartosci, drugi do pobrania zmiany na wyjsciu masz dwie tablice jesli nic sie nei sypnelo beda tych samych rozmiarow i lecac indexami mozesz parowac ze soba wyniki (element o indexie 0 z tablicy $res1 bedzie wartoscia a element zerowy z tablicy $res2 bedzie zmiana procentowa itd) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 3 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak bo tablica $res1 i $res2 sa dwuwymiarowe
za pomoca print_r($res1); mozesz sobie podgladnac cala strukture echo $res1[1][0] zwroci pierwszy wynik, poczytaj sobie o funkcji array_pop w manualu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, działa
![]() Kod wygląda tak: Musiałem zmienić tylko w dopasowaniu zmienną $i na $strona (bo w niej była treść strony). Poza tym wszystko w jak najlepszym porządku. Teraz czas na mnie by w wolnej chwili opanować dopasowania i wyrażenia regularne ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:38 |