![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
staram sie zrobić nawigacje dla zdjęć, czyli przycisk "<<back" oraz przycisk "next>>"
Sortowanie mam na stronie po dacie dodania, więc robie tak:
i mam już w zaleznosci od bierzącego "dodano" dwa zapytania, dalej robie tak:
no ale niestety niedziala to dobrze, problemem pewnie tu sa dwie pętle while, jak ustalić jednoczesnie "back" i "next", tak zeby po przewinieciu na nastepne zdjecie zostały znowu ustalone nastepne next i back... jesli ktoś mogłby pomoc bede wdzieczny, niby zapytania są dobre, tylko jak to wyswietlic i zsynchronizowac ;/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A to nie prościej zrobić to bez pętli? Zapytanie główne i dwa zapytania dodatkowe wyciągające Ci sąsiednie rekordy. Brak któregoś z sąsiednich to brak wyświetlania Prev lub Next. Pętle przy wyciąganiu pojedynczych rekordów są zbędne. Sprawdzasz tylko czy wartość zwrócona z bazy zawiera rekord i jeśli tak - wyświetlasz.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
starałem się zrobić bez pętli tak jak napisałeś, ale nic dobrego z tego nie wyszło,
załóżmy klikne na drugie zdjęcie w kolejności, to po powiekszeniu go, pojawiają sie przyciski back i next, czyli prawidłowo. Wybierając back, przenosi mnie do pierwszego zdjecia z kolei czyli równiez prawidłowo ale wtedy znika cała nawigacjai komunikaty o błędach: Cytat Warning: mysqli_fetch_array() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in D:\usr\galeria\nawigacja_wysw.php on line 20 Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in D:\usr\galeria\nawigacja_wysw.php on line 20 Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in D:\usr\galeria\nawigacja_wysw.php on line 20 I tak sie dzieje cały czas gdy daje "back" przy kazdym zdjeciu, czyli poprzednie zdjęcie wyswietla się prawidłowo, ale znika nawigacja i pojawiają się komunikaty jak powyżej. Jeśli zaś chodzi o przycisk next, to on wogole nie działa prawidłowo, niezaleznie na które zdjecie z kolei bym nie kliknął, i dał next to i tak wyswietla mi sie jedno i to samo zdjęcie i dalej przycisku next juz nie ma. Prosiłbym o pomoc, i ewentualne wskazanie błędów. oto kod zmieniony:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tylko brakuje jeszcze filtrowania danych z GET... i sensowniej jakoś bym się zajął tym adresem... Po kiego tyle danych w adres pchać, skoro wystarczy id, a resztę można do bazy walnąć? Tylko sobie komplikujesz życie. Inna sprawa, że skakanie w echo między ' a " tylko Sprawia, że się gubisz kiedy którego używać, a kiedy go escape'wać. Mi się już tego nie chciało bardziej poprawiać więc zostawiłem jak było, tylko ewidentne błędy poprawiłem by działało, a przynajmniej powinno działać. Ten post edytował thek 10.12.2009, 14:42:11 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
wielkie wielkie dzięki:)
tak analizuje kod i wynika z tego że błędem było to że nie ujęłem w if czy zapytanie się przetworzy tak jak mi pokazałeś. Dodatkowo znalazłem błąd, który odpowiada za wyświetlanie next: błąd był w zapytaniu, trzeba było dodać jeszcze odpowiednie porządkowanie dla NEXT czyli:
A tyle danych z GET, to problem mojej strony, ponieważ wszystko przez menu, które zarazem robi za wyszukiwarkę(całe menu wczytywane z bazy, dodatkowo kazda pozycja filtrowana, aż do 8 poziomu) przez to musiałem przesyłać tyle zmiennych metodą GET, aby wiedzieć, którą pozycje menu wyświetlić,no i to sie automatycznie przeniosło tu na nawigację.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:51 |