![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem:
Są trzy tabele w bazie danych: - news - blog - videoblog potrzebuję odczytać z owych tabel 4 (LIMIT 4) "najnowsze" (ORDER by data) wiersze. Jak poprawnie i najlepiej napisać zapytanie do bazy aby odczytała ona te dane? Próbowałem z łączeniem tabel ale nic nie wychodziło. Proszę o pomoc to bardzo ważne. Z góry dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem z łączeniem tabel ale nic nie wychodziło. Proszę o pomoc to bardzo ważne. Tu wszyscy mają bardzo ważne problemy. A jak próbowałeś to pokaż do którego momentu doszedłeś. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jasne już piszę:
Więc próbowałem tak:
kod php zwracał mi błąd w pytaniu. Wiem że łączenie tabel (w tym wypadku i tak tylko 2 a nie 3) na podstawie kolumny nr jest trochę bezsensowne i dlatego użyłem złączenia obustronnego. Na pewno jest jakieś łatwiejsze wyjście z sytuacji. Ale jakoś nie mogę go znaleźć. Jeszcze raz proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat kod php zwracał mi błąd w pytaniu. Jaki ![]() -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Mam po prostu takie zapytanie:
Więc po prostu mam informację że w zapytaniu jest błąd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Poczytaj o UNION.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może pora na edytor z kolorowaniem składni? Brakuje Ci cudzysłowu na końcu pierwszej linii.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki zaraz sprawdzę jaki konkretnie błąd wyżuca. A co do cudzusłowiu to mam go w kodzie, to błąd przy kopiowaniu
![]() Dobra serwer mySQL zwraca mi taki błąd:
Ten post edytował janek999 9.12.2009, 21:32:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 31.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takie moze głupie pytanie - a co zwraca klient mysql ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MySQL nie obsługuje FULL OUTER JOIN. Musisz zrobić unię złączenia lewego i prawego.
|
|
|
![]()
|
|
Ok czyli konkretnie jak? Wiesz nie jestem dobry z języka SQL
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Już ktoś wyżej powiedział Ci czego masz użyć. Teraz poszukaj tego w manualu....
Ten post edytował Wicepsik 10.12.2009, 17:24:21 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki Mchl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:50 |