![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, tworze skrypt panelu administratora dla logowania dla admina (bardzo prosty i chciałbym by był oparty na ciasteczkach niż na sesjach, chyba że nie bedzie innego wyjscia)
Oto wszystkie pliki: index.php: (jest to głowny plik, który ma tylko wyświetlać login i hasło mozliwe do wpisania)
logowanie.php: jest to plik sprawdzający czy login i hasło są takie jak w bazie i jesli tak to tworzy dwa ciasteczka (dla loginu i hasła po jednym):
oraz glowny.php, czyli głowny plik, w którym admin będzie mogł zarzadzac serwisem, który bedzie otwierany gdy zostaną utworzone dwa ciasteczka:
Skrypt działa do pewnego momentu dobrze, tzn w przypadku złego hasla nie pojawia się glowny.php w przypadku dobrego pojawia sie i wyswietla na gorze, witaj, imie To działa dobrze. Natomiast problem jestw tym trzecim pliku z linkami w menu, które jak widac przesyłane są metogą GET. ponieważ po kliknięciu na takiego linka pojawia mi się znowu strona index.php zebym wprowadził login i haslo, a jak to zrobie to znowu to samo i tak sie zapętla..podsumowując zadnego z linka nie mozna otworzyć. Wydaje mi się, że dzieje się tak dlatego ponieważ ciasteczek nie ma w tych plikach dołączonych do linków czyli: 'usun_zdjecia.php, preup.php oraz zmien_wysw.php. Wydaje mi się że trzeba by jakoś w tych plikach wstawić te ciasteczka, żeby poprostu nie pytało o login i hasło. Myslałem o wysłaniu ich metodą GET, razem z linkiem, ale pytanie czy to dobre myslenie, czy tak się praktykuje? a jeśli nie to jak to zrobić by pliki w tych linkach otwierały sie normalnie bez zadnego potwierdzania loginu i hasła (wkoncu jesli jestem juz jako admin to niepowinienem musiec znowu sprawdzac loginu i hasła) Ten post edytował lamcpp 8.12.2009, 19:36:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
logowanie nigdy nie może być oparte na ciasteczkach (ze względów bezpieczeństwa), musisz przekształcić na sesje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok problem rozwiązany, zamieniłem na sesje.
Problemem było to, że wszystkie linki po zmianie strony na glowny.php dalej odnosiły się do index.php, i dlatego cały czas pojawiał się monit o login i haslo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.07.2025 - 12:56 |