![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem z tworzeniem przezroczystości tła w obrazkach generowanych na podstawie tekstu, niby jest ustawione na kolor biały, jednak, w powiększeniu wyraźnie widać, że dookoła liter tworzą się różne piksele w rozmaitych odcieniach szarości. Chciałbym się pozbyć tych pixeli otaczających każdą literę, nie wiem, co robię źle czy coś z moim kodem nie tak, a może wina leży po stornie użytych czcionek ? Proszę o jakieś sensowne wskazówki. Kod:
Rezultat działania: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ps. fonty pobrane ze strony Bartka Nowaka (dzięki za polskie znaki ![]() Do poprawnego działania skryptu należy utworzyć folder fonty (z chmod 777), do którego zostaną wrzucone wygenerowane pliki PNG, w wywołaniu funkcji podać ścieżkę do użytych czcionek oraz podmienić wartości w tablicy $fonts na nazwy właściwych fontów. Ten post edytował darko 8.12.2009, 18:40:56 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A pod jaka przegladarka to ogladasz? IE ma problemy z png i alpha.
Inna sprawa ze fonty maja wygladzania krawedzi i te posrednie pixele sa wskazane (dostaja odpowiedni kanal alpha). To co wstawiles na forum wyglada dobrze (dostaje szary kolor tla) -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5 na Debianie Lenny.
Te pośrednie pixele (które chyba nie do końca dostają ten kanał alpha) wymykając się spod koloru 255, 255, 255 stają się nieprzeźroczyste, co wyraźnie widać w momencie kiedy robię znak wodny z takiego napisu na jakimś innym obrazku, który ma ciemne tło. Wtedy wygląda to po prostu paskudnie, wręcz amatorsko, jakby jakieś dziecko nieudolnie literki w paincie powycinało. Problemy zaczęły się w momencie ustawienia przeźroczystości dla tła wygenerowanego pliku PNG. Wiem, że mógłbym dodać drugi kolor dla kanałowania, jednak te piksele mają różne barwy i dalej nie wiem, jak się ich pozbyć, próbowałem różnych zestawień funkcji imagecolortransparent, imagealphablending oraz imagesavealpha z różnymi wartościami parametrów i... dalej nic, może po prostu powinienem zmienić czcionki, na takie bez wygładzania krawędzi ![]() Ten post edytował darko 8.12.2009, 18:43:11 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:48 |