![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy można zabezpieczyć pliki w katalogu /katalog_glowny/ przed ingerencją skryptów PHP umieszczonych np w /katalog_glowny/podkatalog/ ale tak by skrypty z katalogu głównego mogły dokonywać ingerencji we wszsytkich swoich podkatalogach, jak i w swoim katalogu. Chodzi mi głównie o możliowść edycji, usuwania i dodawania nowych plików z poziomu PHP. Nie jestem specjalistą, ale wiem że coś takiego za pomocą chmod ale chmody mozna edytować z poziomu PHP a chodzi o to żeby zabezpieczyć katalog przed taką możliwością. Czy można coś podobnego zrobić za pomocą .htaccess ? Chodzi mi o rozwiązanie i na Windowsa i na Linuksa. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musiałbyś najpierw zacząć od czegoś w rodzaju suPHP - tak żeby skrypt w podkatalogu był wykonywany przez innego użytkownika niż nadrzędny. Tylko właściciel pliku może używać chmoda. htaccess o ile wiem nic nie da w takiej sytuacji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 6 Dołączył: 7.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
opcja open_basedir.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 16:27 |