![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszę zrobić wyszukiwanie z wieloma kryteriami, o co chodzi
![]() Mam formularz z polami: IMIE, NAZWISKO, ULICA, Nr DOMU, Nr LOKALU, MIEJSCOWOSC użytkownik może wypełnić dowolną ilość pól, a ja musze to połączyć ANDem i wyszukać w bazie (dla ułatwienie w jednej tabeli). Może ktoś pomoże i podpowie jak to zrobić i ulokować w modeli i controlerze? Pozdrawiam Hornet |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zend_db_select nie rozwiązuje mojego problemu
![]()
Wszystko jest fajnie jak użytkownik wypełni każde pole, ale jeśli zechce wyszukać wszystkich o imieniu ANDRZEJ to już jest do bani bo druga zmienna jest pusta ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak wiem, ale nie wiem jak je wpleść w ZEND_DB_SELECT
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...
Masz 2 zmienne, chcesz coś zrobić w zależności od tego czy mają one jakąś oczekiwaną wartość, czy nie.
Przykład ten wykorzystaj w swoim przypadku... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zend_db_select nie rozwiązuje mojego problemu ![]() Rozwiązuje wręcz wybornie! Chodzi o coś takiego:
|
|
|
![]()
|
|
Peter, ja naprawdę wiem jak wyglądają wyrażenia warunkowe, jak zastosować IF !, wiem także jak bym to napisał gdybym pisał w samym PHP, ale proszę zerknij na kod który załączyłem do postu powyżej.
Podałem tam składnie zapytania z wykorzystaniem ZEND_DB_SELECT, i nie wiem jak w tym przypadku zastosować wyrażenia warunkowe. Jeśli ty wiesz jak zrobić takie warunkowe zapytanie w ZEND_DB to napisz proszę przykład uwzględniając mój kawałek kodu! |
|
|
![]()
|
|
Spójrz na mój przykład.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Ja podałem ten sam kod co @phpion (trochę bardziej ogólny, aby cie zmusić do myślenia i cie czegoś nauczyć), a mówiłeś że nie o to ci chodziło. To jak w końcu jest?
PS. średnik po select() jest, spójż dokładnie ;] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@Peter:
Osobiście jestem przeciwnikiem podawania gotowców, ale wydaje mi się, że autor wątku po prostu i tak by sobie nie poradził więc szkoda było ciągnąć zabawę w naprowadzanie. A co do średnika - faktycznie, można go nie zauważyć ale ja właśnie w ten sposób używam Query Buildera w Kohanie stąd ten nawyk. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:15 |