![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam trzy tabele:
Tabela Grup id | nazwa_grupy Tabela Użytkowników id | nazwa_usera Tabela Powiazań id | id_grupy | id_usera 1) Moje pytanie jest czy można za pomocą jednego zapytania do bazy danych >> tabeli Powiazań, jednocześnie pobrać nazwy_grup i nazwy_userów ? A jeżeli tak to w jaki sposób? 2) Druga kwestia jest taka gdyby nie można było to czy jest możliwość w jednym zapytaniu pobrać z tabeli Powiażań, nazwy_grup jeżeli znam identyfikator użytkownika. Np użytkownik Jan, ma id = 5, i należy on do kilku grup, chciałbym wyświetlić nazwy tych grup. A nie chce tego robić na zasadzie dwuch zapytan do bazy danych i pętli porównującej identyfikator grupy z pierwszego zapytania z tabelą Grup po id z drugiego zapytania - by wyświetlić odpowiednia nazwę grupy, dla tego usera. Kiedyś, gdzieś czytałem że niby da się coś takiego zrobić, ale jakoś sobie nie radzę z odnalezieniem tego, a brakuje mi wiedzy by samodzielnie coś takiego skonstruować. Ten post edytował xajart 7.12.2009, 10:48:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 7 Dołączył: 24.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:52 |