Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML][PHP]Switch. Jak to się robi?
dolin2k

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich

Mam następujący problem.
Jestem właścicielem witryny Poogle.pl, niestety kochany freehost dokleił mi do niej reklamy więc zmuszony jestem do przenosin a to wiąże się z przepisaniem kilku ścieżek itd, więc tak sobie pomyślałem, że skoro i tak będę w źródle grzebał to może by stronkę trochę usprawnić. Podobno taką zmieniarkę kolorów w php da się napisać za pomocą instrukcji switch i działałoby to wtedy podobnie jak zmieniarka na bash.org.pl, bez przeładowywania strony. Tyle, że w moim wypadku oprócz koloru tła i tekstu, zmieniać musiało by się jeszcze logo i kod ze skryptem wyszukiwarki. I problem mój polega na tym, że jestem całkowicie zielony z php, a potrzebowałbym to w miarę szybko przenieść, bo ta reklama odstrasza mi bardzo wielu użytkowników..
Jeżeli ktoś mógłby mi tego switcha po krótce wyjaśnić i wytłumaczyć to byłbym bardzo wdzięczny.
PHP nie uczyłem się jeszcze nigdy, HTML w miarę ogarniam.

Pozdro i z góry dzięki za pomoc
Dolin

Ten post edytował dolin2k 5.12.2009, 13:14:57
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
Agape

-----

Cytat(dolin2k @ 5.12.2009, 13:12:22 ) *
Podobno taką zmieniarkę kolorów w php da się napisać za pomocą instrukcji switch i działałoby to wtedy podobnie jak zmieniarka na bash.org.pl, bez przeładowywania strony.

Nieprawda, że w php:
Cytat(http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Czym_jest_PHP)
PHP jest wykonywany po stronie serwera. Oznacza to, że PHP nie jest interpretowany (przetwarzany) przez program do oglądania Internetu, lecz przez specjalny program na serwerze! Co innego HTML, JavaScript w wersji wykonywanej po stronie klienta.

Zaglądaj w źródła.

Poza tym, masz mnustwo informacji na temat switch w php, najlepiej w manualu ale jak wolisz pl to pogogluj, też jest mnustwo.

Ten post edytował Agape 5.12.2009, 13:43:53

--------------------
+Quote Post
Abaddor

-----

Samo zmienianie kolorów i logo to jest Java Script.
Nie wiem o co chodzi z wyszukiwarką? Tylko jej graficzne elementy mają ulec zmianie? Jeśli tak to też JavaScript.
Chyba ze chcesz żeby po wpisaniu w niej jakiś słów wyświetliły się wyniki jakieś(bez przeładowania) to JavaScript i PHP.
Pomógłbym ci ale jestem zajęty swoją stroną. Więc za darmo nie mogę.

P.S więcej informacji jeśli chcesz mogę ci napisać na prywatnych wiadomościach.

Pozdrawiam.
+Quote Post
dolin2k

-----

Elementy mające się zmieniać to : kolor tła i tekstu, logo i treść skryptu wyszukiwania, bo wyszukiwarka korzysta z silnika google, a każdy kolor tak na prawdę korzysta z wyszukiwarki o innym ID i praktycznie linijka kodu musi się zmieniać razem z kolorami, żeby np. po wybraniu koloru niebieskiego nie pokazały się wyniki na czerwonym tle i z czerwonym logiem.

Czyli bez Javascriptu lipa?
+Quote Post
Abaddor

-----

Bez przeładowania to tylko JavaScript. I nie potrzebujesz tu wcale PHP. Nic a nic.

Oczywiście możesz sobie uprzykrzyć życie i zrobić z PHP + AJAX, ale to było by ja zabijanie mrówki czołgiem.
+Quote Post
dolin2k

-----

No tak, tylko ja z Javascriptem praktycznie wcale nie miałem styczności :X

Mógłbyś tak po krótce objaśnić jak to zrobić?
+Quote Post
Abaddor

-----

Najprościej jest tak:

Napisz w html, to co ma się zmieniać, przy użyciu stylów(css).
Następnie poprzez JavaScript możesz zmieniać dynamicznie wartości stylu css(ale bez zmiany w pliku css, czy html, po prostu wyświetlanie się zmieni w danej chwili).
Każdemu elementowi dajesz ID.
Następnie piszesz sobie funkcję w JavaScript w której podmieniasz te wartości. I przypisujesz to do zdarzenia np. onClick().

I to tyle. Poczytaj sobie o dostępie do CSS przez JavaScript i zdarzeniach i to wszystko.

Pozdrawiam.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:49