![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
To mój pierwszy post na forum
Wiec Witam Wszystkich ( << O tym ze trafiłem tutaj bo pokochałem tworzenie stron www pisać chyba nie muszę bo widać to po tym zdaniu nawet ^^ ) Ale do rzeczy.. - bawię się Zend_Frameworkiem - pomyślałem ze zrobię sobie moduł 'panel' dzięki któremu będę zarządzał stroną.... No i dobrze... będą kontrolery: * newsy (do edycji aktualności), * linki(do edycji linków), * strony(do edycji podstron takich jak o_mnie, home itp...), * galeria... * ipcwp ( i pewnie coś w przyszłości ) pomyślałem ze sobie zrobię Panel_Controller_Action który będzie dziedziczył po Zend_Controller_Action i w init() sprawdzal czy gosc jest zalogowany czy nie... i teraz problem: Nie mam pomysłu jak to zrobić w taki sposób by nie móc nadpisać metody init() w klasie Panel_IndexController dziedziczącej po Panel_Controller_Action Bo jeżeli gdzieś to zrobię to sprawdzanie czy gość jest zalogowany czy nie zostanie nadpisane - czyli leżymy oczywiście mogę użyć parent::init() i po problemie! Ale co jak o tym zapomnę ? Nie jestem obiektowym super programistą... Ale jestem po "Head First - Design Patterns" <- cholernie polecam książeczkę I wiem ze w "Obiektowe" istnieje jakiś mądrzejszy sposób na wykonanie tego co chce osiągnąć... Proszę o wskazówki! Z góry dzięki! Ten post edytował mxc 5.12.2009, 10:19:23 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale ja rozwiązałem to tak:
Sprawdzanie zalogowanej osoby (gośc czy nie gość) ustawiem w pluginie w metodzie dispatchLoopStartup() Co do Kontrolerów to każdy kontroler dziedziczy po kontrolerze globalnym
Tworzę tutaj metodę init() tak jak w kontrolerze globalnym i w niej wywołuje:
Sam kontroler gobalny wygląda talk:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dzięki Sajrox za zainteresowanie...
Dobrze mnie zrozumiałeś... aczkolwiek właśnie chcę uniknąć czegoś takiego:
Z założenia ma to być kod wielokrotnego wykorzystania... Nie chce być zmuszony pamiętać każdorazowo o tej linijce... Powiem szczerze sam nie wiem dlaczego ^^ Po prostu coś mi mówi ze to nie powinno działać w ten sposób.. ...ze istnieje jakieś inne mądrzejsze rozwiązanie Być może uparciuch ze mnie i szukam problemów na siłę Ale nie chodzi tylko o auth użytkowników - chciałem sobie dodatkowo dopisać kilka rzeczy ułatwiających pracę takich jak np. autoDołączanie CSS, JS Ogólnie chce żeby kontroler globalny zawsze wykonał kilka rzeczy - a dopiero potem pozwolił pracować normalny kontrolerom... Myślałem nad tym a żeby takie akcje wykonywały się w konstruktorze kontrolera globalnego ale.... hymmm ________________________________________________________________________________ __________ A jednak nie do końca się udało wcześniej też miałem podobny pomysł ale używałem:
co wiadomo powodowało ze najpierw wykonywany był init() z Panel_IndexController a dopiero potem init() rodzica bo Zend_Controller_Action wywołuje
w konstruktorze Oto i on:
Uświadomcie mnie dlaczego wynikiem jest: Krok2 >> Krok3 a nie: Krok1 >> Krok2 >> Krok3 Ten post edytował mxc 5.12.2009, 11:54:46 |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Dlatego, gdyż w drugiej klasie nadpisujesz konstruktor tej pierwszej. Konstruktor klasy My_Controller_Action się nie wykonuje.
Nie rozumiem, co chcesz osiągnąć tym sposobem, "zaoszczędzić" 1 linijkę kodu? Miej zawsze odruch wywoływania w init metody rodzica (parent::init), gdyż nawet jeśli początkowo klasa nadrzędna ma pustą metodę init, to w czasie pisania aplikacji możesz dojść do wniosku, że jednak coś zrefaktorujesz i ją zapełnisz lub też zmienisz klasę bazową - oszczędzisz sobie później nerwów z odnajdowaniem tego, że zapomniałeś wywołać parent::init(). Ten post edytował -=Peter=- 5.12.2009, 12:01:47 -------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
proponuje jeszcze zapoznac sie z samym oop a zwlaszcza ze slowkiem kluczowym final
-------------------- |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Odnośnie sprawdzenia czy user jest zalogowany, akurat są bardziej standardowe rozwiązania pod tytułem Zend_Auth i Zend_Acl. W Zend_Acl zarządzasz rolami, zasobami i dostępem ról do zasobów. W Bootstrapie na podstawie Zend_Auth sprawdzasz czy została określona rola użytkownika i w zależności albo ustawiasz domyślną, albo odczytaną z getStorage()->read()->role.
Najlepiej byłoby napisanie pluginu, do którego, w konstruktorze przekazujesz instancję Twojego Acl'a. W pluginie tym implementujesz jedną metodę o nazwie preDispatch. Metoda ta jest wywoływana za każdym żądaniem, jeszcze przed wywołaniem kontrolera. W ten sposób masz pewność, że plugin zostanie wywołany przy każdym żądaniu. Polecam poszukać informacji o Zend_Auth + Zend_Acl, właściwie od tego są te klasy w ZF. -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
proponuje jeszcze zapoznac sie z samym oop a zwlaszcza ze slowkiem kluczowym final Racja, final jest tym, czego potrzebujesz.
Dzięki temu nie będzie możliwe nadpisanie tej metody, a takowa próba zostanie wychwycona odpowiednim błędem. Jeśli więc gdziekolwiek w klasach dziedziczących utworzysz metodę init() to otrzymasz błąd. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:15 |