![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 3 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Załączam bibliotekę prototype w javascripcie w ten sposób:
Jak widać biblioteka niby się ładuje: http://victor.org.pl/vibox/ (spójrzcie FireBugiem w <head>), lecz jednak konsola błędów wywala: Cytat Gdy załącze w htmlu z ręki wszystko działa. Macie jakiś pomysł? Może onload jest za wcześnie lub za późno do załadowania prototype? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak mniemam Insertion jest obiektem prototype
![]() script.onload = init_metody_prototype; // lub function(){...} script.type = 'text/javascript'; script.src = file; Cytat /* w js niby mało piszę ale go w miarę rozumiem jednak z zapisem getElementsByTagName('head').item(0) to spotkałem się do tej pory w DOM php czyli getElementsByTagName('head')->item(0), w js zawsze wystarczyło getElementsByTagName('head')[0] - nie chce mi się sprawdzać ale też pytanie czy na pewno dobrze element wskazujesz?? */ Neutralnie językowym sposobem jest używanie metody item(), zdefiniowanej w interfejsie NodeList): anchorTags.item(1).href. Jednak większość implementacji JavaScriptu pozwala na używanie prostszej, tablicowej składni i takiej właśnie używa większość ludzi. ok - nie było tego pytania ;p a i daj może window.onload a nie samo onload... Ten post edytował zegarek84 4.12.2009, 22:26:22 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 3 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tak:
A on tylko jedno - nie ma funkcji Insertion... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przede wszystkim pierwsze i najważniejsze zastrzeżenie to źle przekazujesz funkcję start jako parametr - a właściwie jej nie przekazujesz tylko przekazujesz tekst...
po drugie tego błędu nie powinno być z tego powodu o którym wspomniałem wcześniej a powinien być inny (sprawdzałem w konsoli w operze) - czyli suma sumarum celu i tak nie osiągnąłbyś ale przynajmniej szukałbyś poprawnych błędów - jednak wspomniane błędy dalej występują przedewszystkim przez Twoją niekonsekwencję...: Cytat LoadScript(underUrl + "js/prototype.js"); window.onload = function() { LoadScript(underUrl + "js/prototype.js", 'start'); } to w końcu chcesz wywołać tą funkcję po wczytaniu dokumentu czy wogóle wczas?? - to po co wtedy window.onload? ![]() skoro już szukałem dokładnie błędów to już dam Ci gotowca gdyż pewnie i tak się nie dostosujesz do powyższych wskazówek (już ok jakby to nie działało i jakby chodziło o tekst a nie funkcję ale mogłeś resztę dokładniej zrobić jak wyżej pisałem w poprzednim poście)... to działa jak zmieniłem źródła w operze...:
-------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję bardzo za pomoc!
Tak w ogóle to po poprawkach nie wysłałem owego pliku js na serwerek, wiec moja glupota takze zmarnowała Twój czas. Dzięki jeszcze raz! Pytanie z innej beczki (choć apropos). Pokazuje Wam boxy na Ie 7+ ? Czemu nie działa na Ie6 ? http://victor.org.pl/vibox/ Na ie8 nie śmiga. Nie sądze, by był to problem prototype: http://browsershots.org/screenshots/d09979...e9608eff6f14e8/ Ten post edytował Victor152 6.12.2009, 14:19:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak. Mam IE8 i nie działa, a pod operą już tak.
-------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pytanie z innej beczki (choć apropos). ... Nie sądze, by był to problem prototype... tak z innej beczki... prototype jest ok - problem leży przy samym onload dla elementów script i css w ie - sorki ale nie zajmuję się programowaniem w strikte tego słowa znaczeniu ;p - bardziej hobbystycznie i bardziej php [php mi się przydaje do obróbki niektórych danych] (na razie przez pracę i studia nie mam czasu)... zerknąłem do wujka google i przerobiłem jedną funkcję - zamień u siebie funkcję LoadScript na:
akurat miałem pod ręką laptop dziewczyny to sprawdziłem ofline (no ofline ajax nie działa ale ramki się pokazały) - ie8... ps. weź jeszcze pod uwagę jeszcze jeden fakt - z tego co wiem/pamiętam to czasem mogą być problemy jeśli w pierwszej kolejności definiuje się źródło a w drugiej zdarzenie onload - dlatego wpierw przypisz funkcję sprawdzającą a dopiero potem źródło (nie koniecznie tutaj ale raczej lepiej wyrabiać sobie dobry nawyk) pozdro... Ten post edytował zegarek84 6.12.2009, 18:26:54 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 02:46 |