Witam.
Mój problem dotyczy edycji rekordów w bazie danych przy pomocy formularza. Dopiero raczkuję w tematyce php, mysql dlatego prosiłbym o pomoc.
mam stworzoną stronkę, menu strony wygląda następująco: (ze wzgledu na za dlugu post, wersja okrojona)
<li><a href="?action=showUSER" class="menu">Użytkownicy
</a></li>
Wspierając sie artykułami z tej
strony zrobiłem dodawanie i usuwanie rekordów z bazy. Z modyfikacją są problemy.
if($_GET['action'] == 'showUSER')
{
or
die('Błąd zapytania');
//tu mam miejsce wyświetlenie rekordów, link i poniżej służą kasowaniu i edycji rekordów, są one wyświetlane w tabelce przy danym rekordzie
//<a href=\"$PHP_SELF?action=showUSER&make=delete&id={$r['userID']}\">Usuń</a>
//<a href=\"$PHP_SELF?action=showUSER&make=modify&a=edit&id={$r['userID']}\">Edytuj</a>
$userID = trim($_GET['id']);
{
$make = $_GET['make'];
//tu jest wstawianie i kasowanie
if($make=='modify')
{
if($a == 'edit' and
!empty($userID)) {
{
echo "<form action=\"$PHP_SELF\" method=\"post\">"; //prawdopodobnie tu leży problem echo "<input type=\"hidden\" name=\"a\" value=\"save\" />"; echo "<input type=\"hidden\" name=\"id\" value=\"'.$userID.'\" />"; echo "<div><label>Login: </label><input type=\"text\" name=\"login\"></div>"; echo "<div><label>Hasło: </label><input type=\"password\" name=\"haslo\"></div>"; echo "<div><label>Typ Użytkowika: </label> <select name=\"typ_uzytkownika\">
<option value=\"lokator\">Lokator</option>
<option value=\"admin\">Admin</option>
</select></div>";
echo "<div><input type=\"submit\" value=\"Zapisz\" /></div>"; }
}
elseif($a == 'save')
{
$userID = $_POST['userID'];
$login = $_POST['login'];
$haslo = md5($_POST['haslo']); $typ_uzytkownika = $_POST['typ_uzytkownika'];;
$query="UPDATE uzytkownik SET login='$login', haslo='$haslo', typ_uzytkownika='$typ_uzytkownika' WHERE userID='$userID'";
or
die('Błąd zapytania'); echo 'Dane zostały zaktualizowane'; }
}
}
}
po wybraniu linka Edytuj, wyświetla się formularz, ale po kliknięciu na submit, przeładowuje stronę i nic się nie dzieje. Wydaje mi się, że problem może leżeć w formularzu od edycji w <form action= ...>. Jeśli ktoś wyłapał co może być źle, albo ma jakiś myk na sprawienie aby to działało to bardzo prosiłbym o pomoc (IMG:
style_emoticons/default/smile.gif)