Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] wyrażenia regularne, POSIX regexp
bjera

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Uczę się PHP z pewnej książki wydanej kilka lat temu. Właśnie jestem na dziale "wyrażenia regularne". Książka przedstawia używanie wyr. reg. POSIX Extended argumentując, że mimo, że mają mniej możliwości niż te pochodzące z Perla są łatwiejsze do nauki dla początkujących. Gdzieś w moim wzorcu popełniłem błąd i szukając tegoż błędu trafiłem na manuala PHP gdzie napisali, że funkcje ereg(), eregi() i inne z POSIX regexp są DEPRACATED i, że w wersji 6 zostaną całkowicie REMOVED. Nie znalazłem jednak odnośnika z jakich wyrażeń regularnych korzystać. Czy PHP daje coś w zamian czy po prostu używać tych "perlowskich"?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
Max Damage

-----

http://pl2.php.net/manual/en/book.pcre.php

--------------------
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein
+Quote Post
zegarek84

-----

@Bajera - tyle, że w tekście piszesz o funkcjach a nie zupełnie o wyrażeniach regularnych - ja bym powiedział, że w zasadzie wyrażenia regularne wszędzie pisze się tak samo - są co prawda czasem drobne niuanse i drobne ograniczenia ale w zasadzie to jest to samo - zasady są te same winksmiley.jpg

--------------------
Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.

+Quote Post
bjera

-----

pisze o przykładowych funkcjach funkcjach z POSIX EXTANDED, zauważyłem już, że reguły są na ogół takie same... chodziło mi o to czego używać jeśli nie POSIX EXTENDED, Max Damage dał mi jednaznaczną odpowiedź - PCRE biggrin.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:36