![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z kodowaniem polskich znaków, problem polega na tym, że na stronie wszystko wyświetla się dobrze(polskie znaki) ale jest problem z plikikem includowanym:
Mam plik kod.php
Później w index.php
A w pliku szablonu them.tpl
Co zrobić, żeby wyraz z pliku kod.php - śćźżą wyświetlił się poprawnie? Może źle includuję stałe do pliku tpl, potrzebuję aby pewne stałe znajdowały się w osobnym pliku ale nie wiem w jaki inny sposób mógł bym to zrobić. Ten post edytował indexx 3.12.2009, 10:29:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy masz pewność, że oba pliki posiadają takie samo kodowanie?
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie plików mam iso-8859-2 i jeśli wpiszę w pliku kod.php ¶ćĽż± to
na stronie wyświetli się poprawnie, kombinowałem z różnymi kodowaniami ale nic nie pomaga. Ten post edytował indexx 3.12.2009, 13:24:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw sobie kodowania na utf-8 , a jaki piszesz w adobe dreamweaver to sprawdź jeszcze ustawienie dla plików: modify -> page_properties ->titile/encoding: encoding: utf-8.
-------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Próbowałem już w utf-8, częściowy efekt przyniosło ustawienie kodowania strony na windows-1250, ale teraz przy zapytaniu z bazy wyświetla mi krzaki, próbowałem zmieniać kodowanie bazy, nic nie pomogło, dodawałem również
i inne np utf8 Nic nie pomaga, nie wiem, gdzie tkwi błąd. Wydaje mi się, że plik index.php źle przekazuje dane, przy kodowaniu iso-8859-2 pobiera dane z bazy poprawnie, ale pozostałe dane(np wpisane w pliku tpl) wyświetla z krzakami. Przy kodowaniu utf-8 wszędzie wyświetla krzaki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkie tabele i pola w bazie danych też musisz ustawić na utf8_unicode_ci.
Przykładowe połączenie:
Oczywiście wiesz że to co wpisane do bazy trzeba poprawić. -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście wiesz że to co wpisane do bazy trzeba poprawić. Dzięki ale już rozwiązałem to w inny sposób, otóż dane, które chcę includować będę najpierw zapisywał do bazy poprzez formularz, a później pobierał i wyświetlał na stronie. Działa bez problemu. A poprawianie bazy nie wchodzi w grę ponad 50 000 rekordów ;| Dzięki i pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 19:17 |