![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Problem, z którym nie potrafie sobie poradzić... Chodzi o plik php, który łączy się z bazą danych (mysql). Chciałbym utworzyć jeden taki plik, z którego mogłyby korzystać inne skrypty. Do tej pory tworzyłem coś takiego : Kod class DataBase1 { function __construct() { @$this->db1 = new mysqli('localhost', 'root', 'krasnal', 'logowanie'); if(mysqli_connect_errno()) { //echo 'blad loagowania'; }else { //echo "polaczenie udane klasa.. "; echo '<BR>'; } } function jakasTamFunkcjaDzialajacaNaBazie() { } Problem polega na tym, że do tej pory umieszczałem w jednej klasie funkcje łączenia z baza i funkcje wykonujace na niej operacje, przez co kod jest strasznie zagmatwany i nielogiczny. Chciałbym móc skonstuować oddzielną klase łączenia się z bazą danych i oddzielną klase z funkcjami wykonującymi na niej operacje. Nie wiem niestety czy coś takiego wogóle jest możliwe. Do tej pory starałem sie "wypluć" wskaźnik do bazy, ale nie wychodziło mi to najlepiej. Bardzo prosze o pomoc. ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Ja to robię za pomocą include. Mamy jeden plik z funkcją łączenia się do bazy o taki przykład plik nazywa się lib.php
w kolejnym pliku podłączasz go tak
Po sprawie. Niestety obiektowe programowanie jest jeszcze dla mnie obce ![]() -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co stoi na przeszkodzie, żeby mieć dwie klasy, jedną do zarządzania połączeniem (jeśli już musisz opakowywać klasę mysqli), a drugą, np. Sql do operacji na rekordach w bazie
![]() To nie twórz własnej klasy, wykorzystaj PDO, polecam ![]() Ten post edytował darko 2.12.2009, 22:41:05 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm ... cosik mi sie wydaje, ze to nie zadziala, nie uwazasz ?
![]() Znaczy to zaincludowanie zadziala, ale chodzi mi o to ze brakuje wywolania tej funkcji. Ja to robie tak :
Zapisany plik pod nazwa config.php. Wtedy wlasnie wystarczy include'config.php'; i po sprawie. Trzeba pamietac aby po wykonaniu operacji na bazie wykonac jeszcze mysql_close(); . Mozesz jeszcze do tego dopisac sprawdzanie czy jest skrypt wywolywany z pod danej domeny czy na haslo po to zeby byc pewnym, ze nikt sie do tego nie dobierze i po sprawie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:02 |