![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam nastepujaca baze: PRODUCTS - products_id - products_name - itd. PRODUCTS_TO_SET - products_id - set_id nie moge poradzic sobie z zapytaniem, aby wyciagnac wszystkie produkty z bazy tak, by produkty, ktore znajduja sie w "product_to_set" i posiadaja ten sam "set_id" zostal pobrany tylko jeden. obencie wyswietlanie mam napisane w taki sposob:
np. w bazie mam: PRODUCTS: products_id products_name 1 xyz 2 xyz 3 xyz 4 xyz 5 xyz 6 xyz PRODUCTS_TO_SET: products_id set_id 2 1 5 1 3 3 4 3 i zapytanie powinno wyswietlic dane: products_id 1 2 3 6 pomijajac 4, 5 poniewaz wystarczy tylko 2, 3 ( po jednej pozycji z danego set_id) mam nadzieje, ze napisalem w miare zrozumiale to co chcialbym osiagnac : ) Ten post edytował g-4 2.12.2009, 01:36:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwykły join powinien wystarczyć + distinct set_id
-------------------- Kto rano wstaje ten leje jak z cebra.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli moglbym Cie prosic o jakis kod zapytania, to byl bym bardzo wdzieczny.
poniewaz, kombinuje na rozne sposoby i nic mi nie wychodzi, a mianowicie pomija mi te produkty ktore nie naleza do "set_id" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zwykle freestyle bo nie mam jak sprawdzić.
-------------------- Kto rano wstaje ten leje jak z cebra.
|
|
|
![]()
|
|
dokladnie takie same zapytania testowalem i zwaracaj mi tylko te produkty ktore naleza do "products_to_set", a potrzebuje, aby wyswietlil mi tez te produkty, ktore nie naleza do products_to_set
Ten post edytował g-4 2.12.2009, 14:29:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to left join i trzeba inaczej grupowac aby nule nie byly grupowane
|
|
![]()
|
|
tylko jak zrobic takie zapytanie, aby nie bralo pod uwage podczas grupowania wartosci null. caly czas szukam i nic konktretnego nie moge znalezc ; /
|
|
|
![]()
|
|
poszukaj pod IF albo is null
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:40 |