![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, to mój pierwszy post na forum. Trafiam tu nie bez powodu gdyż niedawno nabyłem książkę PHP i MySQL Luke`a Welling`a i Laury Thomson. Postanowiłem coś się w tym pobawić. Nie przewidziałem, że mogę sczeznąć już po zainstalowaniu MySQL. Problem wygląda tak: po zainstalowaniu włączam usługę net start mysql, wszystko gra, ustawiłem ścieżki PATH zgodnie z instrukcją w książce, w kolejnym krokiem autorzy wnoszą z prośbą o usunięcie anonimowego usera:
Cytat wpisz: c:/.../mysql/bin/mysql use mysql (niestety tupojawia się komunikat, który dałem w drugim cytacie) delete from user where User='': quit c:/.../mysql/bin/mysqladmin reload Cytat Welcome to the MySQL monitor. Commands end with ; or \g. Your MySQL connection id is 1 to server version: 5.0.0-alpha-nt Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the buffer. mysql> use mysql ERROR 1044 (42000): Access denied for user: ''@'localhost' to database 'mysql' mysql> Guglowałem i wiele ludzi sobie z tym poradzić nie mogło a jak już poradziło to w sposób dla mnie kompletnie niezrozumiały ze względu terminologii jaką stosowali. Pomocy, plis. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat anonimowego usera Że jak ![]() mysql -u root DROP USER ''; ![]() ![]() Wydając polecenie use mysql nie jesteś zalogowany Nie wiem, co to za książka, ale mam wątpliwości czy aby przypadkiem nie klepiesz na ślepo komend bez dokładnego ich zrozumienia... -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że raczej na pewno masz rację co do tych komend. Jednak nie jestem z grupy ludzi, którzy po przeglądnięciu książki mówią "ooo" i zanim cokolwiek zrobią już proszą o prośbę. Problem jest w tym, że próbowałem zrozumieć choć częściowo te komendy i pomimo tego nic mi nie wychodzi. Po Twojej radzie natrafiłem na kolejny błąd
Cytat C:\Documents and Settings\BoskiMarczello>mysql -u root ERROR 1045 (28000): Access denied for user: 'root'@'localhost' (Using password: NO) Pomyślałem, że wcześniej nic nie ustawiając zresetuję hasło http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/resetting-permissions.html po tym dostałem coś takiego: Cytat C:\Documents and Settings\BoskiMarczello>mysqld --init-file=C:\mysql-init.txt Can't start server: Bind on TCP/IP port: No error 091202 8:45:47 Do you already have another mysqld server running on port: 3306 ? 091202 8:45:47 Aborting 091202 8:45:47 mysqld: Shutdown Complete z góry dziękuję za zainteresowanie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Kod mysql -u root -p Zostaniesz poproszony o podanie hasła. Domyślnie jest ono puste więc nie wpisuj nic i naciśnij [Enter]. Powinieneś zostać zalogowany do MySQL. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 16:09 |