![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 23.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z wybieraniem z bazy po dacie.
Otóż pomysł jest taki, żeby za pomocą rozwijanej listy zawęzić zakres wyświetlanych dat. Użytkownik wybiera na formularzu dzień rok miesiąc początkowy i dzień rok miesiąc końcowy i powinny się wyświetlić dane z tego przedziału. W bazie w odpowiednim polu przechowywane są daty w formiacie date: YYYY-MM-DD Z danych pobranych z formularza tworzę string o tym formacie, np. 2008-5-29 jako datę początkową i 2009-5-20 jako datę końcową. Sprawdzam, że moja data złożona z danych wybranych w formularzu równa się wpisanemu z klawiatury stringowi '2009-5-29'. No i z tym stringiem wpisanym z klawiatury wynik zapytania przedział dat w wyniku zapytania jest odpowiednio ograniczony a z tym złożonym z danych z formularza - nie. Dlaczego, kurczę? Ten post edytował naj 1.12.2009, 20:32:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 42 Dołączył: 8.04.2005 Skąd: Mława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wklej zapytanie, będzie łatwiej. Marzeniem byłby cały skrypt.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 23.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh, mi sie nigdy tych rzeczy nie chce czytac, ale prosze bardzo :]
Więc na początku mam formularz, do wybierania i submitowania daty początkowej i końcowej - tu we fragmentach następnie tworzę stringa z danych przesłanych formularzem:
i wysyłam zapytanie do bazy:
dodam, że zapytanie w którym używam wartości wpisanych z klawiatury, tj.
działa no i sprawdzenie '2005-5-25'==$s_data; wyrzuca mi true przy wyborze odpowiedniej daty |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lektura na wieczór:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...-functions.html -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Rozwiązaniem jest wzięcie value w
formularza w cudzusłów, o
Stworzenie stringa bez kresek:
i można porównywać http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/using-date.html Ten post edytował naj 1.12.2009, 21:28:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:47 |