![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Działoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, mam ciekawy problem, szukałem na forum ale nic nie moglem znaleźć
![]() a więc tak: mam pewną ilość liczb w bazie danych np. 1346 1650 5645 3643 2346 7554 3457 765 skrypt ma za zadanie sumować pokolei liczby do momentu aż wynik wyniesie np. 1000 lub 2000 lub 3000 aż do 10000, gdy wynik będzie większy niż 10000 to wtedy zaczyna sumować liczy od początku tylko że od następnej liczby czyli jak mamy 1346+1650=2996 1346+1650+5645=8641 1346+1650+5645+3643=12284 i zaczyna od nowa ale już od liczby 1650 1650+5645=7295 itd... aż do momentu gdy suma licz będzie równa 1000 lub jego wielokrotności to wtedy zacznie znowu od następnej liczby ew. może też być suma każdej liczby z każdą napisałem coś w podobnego ale mój skrypt ma wiele wad
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyznam się szczerze, że ni cholery z Twojego kodu nie rozumiem
![]()
O ile dobrze zrozumiałem, to ten kod będzie robił to, co chcesz. Ponieważ w pesymistycznym przypadku sumowane są wszystkie możliwe okna nad danym ciągiem liczb, uznałem, że nie ma sensu, aby komplikować kod cofaniem się w tablicy wyników o kupę pozycji. Zamiast tego od razu sumuję okna zaczynające się od wszystkich liczb naraz i natychmiast sprawdzam, czy w którymś z nich nie przekroczyliśmy 10000 lub nie osiągnęliśmy wielokrotności 1000. Jeśli tak się stało, to po prostu usuwamy takie okno z listy. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zyx... Albo ja już jestem 100 lat za murzynami, albo właśnie się dowiedziałem, że każdy fragment kodu w PHP domyślnie działa wielowątkowo i można sobie odpalać thread w dowolnym miejscu, nawet bez deklaracji tego, a interpreter sam sobie zgaduje kiedy należy to zrobić
![]() Jak na razie to kod wykonuje się sekwencyjnie i tak też będzie działał w tym wypadku, tak więc odpalanie masy instancji sum można sobie o kant d... roztrzasnąć ![]() Ogólnie pomysł z oknami jest dobry i mi samemu się podoba, tyle że bym dodał tablicę przechowującą index i sumę oraz "rollover". Może więcej ciut operacji, ale myślę, że to pewniejsze ciut. Inna sprawa, że tak naprawdę takimi działaniami tworzymy małą liczbę kombinacji spośród możliwych i mamy zbyt dużą szansę "przeoczyć" pasujące kombinacje. Prędzej powinno być "skakanie po węzłach" z zapamiętywaniem kombinacji węzłów. Trudno tak od razu podać gotowy kod, ale algorytm byłby następujący: 1. Weź pierwszy wolny element. 2. Dodaj do niego "następny". 3. Sprawdź czy wielokrotność 1000 a jeśli tak to zapisz id korzenia i "następnych" 4. Jeśli suma większa od 10.000 to wymień ten "następny" na najbliższy wolny. 5. Jeśli suma mniejsza niż 10.000 dodaj następny "wolny". 6. Idź do kroku 3 7. Jeśli "następny" doszedł do końca tablicy to wymień "następny" element w kroku 2. 8. Jeśli i on doszedł do końca to dopiero przesuń "korzeń" o 1 pozycje. 9. Gdy "korzeń" dojdzie do końca to koniec sprawdzania. Tak więc zrobi się z tego tak naprawdę ostro rozjechany krzaczor sprawdzający wszystko jak popadnie ![]() EDIT: Dziewczyna mnie zirytowała więc siadłem na kompie i popełniłem ten rekurencyjny kod, by odreagować... W $bulls_eye masz wyniki, $src to Twoje kupony z AminoLotto ![]()
EDIT2: Foreach od 21 linijki już tylko obrabia wyniki byś widział jakie kwoty są konieczne do zsumowania. Ale konkretne indeksy masz już w tym momencie dostępne. Wystarczy że zrobisz var_dump($bulls_eye), a dostaniesz tablicę 2-wymiarową, gdzie jako wartości są klucze po przecinku i suma. Ten post edytował thek 30.11.2009, 22:11:25 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
? ;> Ten post edytował ADeM 30.11.2009, 22:08:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wcale nie twierdzę, że w PHP magicznie pojawiła się wielowątkowość. Przyjrzyj się uważnie, jak autor chce realizować obliczenia:
mamy liczby a, b, c, d, e, f a a+b a+b+c a+b+c+d a+b+c+d+e a+b+c+d+e+f Jeśli w którymkolwiek miejscu osiągniemy wielokrotność 1000 lub przekroczymy 10 000, to zaczynamy ponownie: b b+c b+c+d b+c+d+e b+c+d+e+f Warunek ten sam, przeskakujemy dalej: c c+d c+d+e c+d+e+f itd. Autor nic nie wspomniał, że obliczenia muszą być realizowane dokładnie w takiej kolejności. Więcej, napisał, że sumy typu "b+d+f" mogą wystąpić EWENTUALNIE, a ponieważ dodatkowo oznaczył post jako "Pomógł", wnioskuję, że dobrze go zrozumiałem i postuluję, że można je realizować w taki sposób: Iteracja 1 (każdy wiersz oznacza pamiętaną sumę): a Iteracja 2: a+b b Iteracja 3: a+b+c b+c c Iteracja 4: a+b+c+d b+c+d c+d d itd. Jeśli podczas sumowania okaże się, że osiągnęliśmy wielokrotność 1000 lub przekroczyliśmy 10000, to taką sumę wywalamy z dalszych obliczeń. Przypuśćmy, że w iteracji 4 suma b+c+d dała nam 3000. Wtedy wyświetlamy "Wygrałeś" i usuwamy ją, dzięki czemu w iteracji 5 mamy: a+b+c+d+e c+d+e d+e e I to właśnie robi zaproponowany przeze mnie kod - twierdzę, że poprawnie wyłapie on każdą sumę "n" kolejnych liczb, która daje wielokrotność 1000 mniejszą, niż 10000, czyli to, czego chce autor. PS. Guzik mnie obchodzi, czy to jest jakieś AminoLotto czy inny bzdet ![]() ![]() Ten post edytował Zyx 30.11.2009, 22:13:49 -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
I dlatego też napisałem, że pomysł z oknami jest dobry, ale należało by go nieco rozszerzyć o wspomniane przeze mnie elementy jak "przekręcenie" tablicy dla ostatnich elementów i przechwycenie elementu początkowego dla danego okna. Jeśli spojrzysz do mojego kodu, to ja już "zaszalałem" z rekurencją, dla której obojętne jest już, czy mamy je obok siebie czy nie, bo trafi także jako pasującą choćby kombinację 8 i 10 elementu. Ale jak popatrzysz na wyniki to zobaczysz, że wariacje są nawet kilkuelementowe w sumach. Taki var_dump przed przekładaniem na zrozumiałą sumę daje w wyniku nawet 7-elementowy pierwszy element:
Nie można chyba już większej ilości kombinacji "każdy z każdym i w razie czego jeszcze z innymi" zrobić ![]() ![]() Twój także gdy zredukujemy liczbę kombinacji do n-elementowych ciągów kolejnych wartości. ale ze zmniejszającą się liczbą dla ostatnich elementów. Bo w sytuacji gdy mamy przedostatni+ostatni+pierwszy możliwość krotności 1000, to akurat nie masz możliwości jej wyłapać. Ogólnie jednak "okienkowanie" to często stosowany wariant w wielu algorytmach numerycznych i sam nieraz go stosuje... Tyle, że jak wspomniałem, ma on swoje ograniczenia i myslę, że jesteś ich świadom. Ten post edytował thek 30.11.2009, 22:28:36 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:38 |