![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam dziwny problem. Gdy zapisuje przez formularz jakieś dane to w pazie zamiast polskich znaków otrzymuje: ążęźćńłó Jednak po zapisaniu danych na stronie te krzaki wyświetlają się poprawnie jako polskie znaki. Tylko w bazie danych jest taki bałagan. Połaczenie z bazą realizuję w pliku .ini
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To w czym problem
![]() -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe, no tak tylko że skoro kodowanie bazy mam w UTF-8, połaczenie z bazą nawiązuje z kodowaniem UTF-8, to oczekiwałbym aby zapisywane dane były także w UTF-8.
Byłbym spokoniejszy gdybym dane w bazie posiadały polskie znaki ![]() Dopiero po aktualizacji ZF do najnowszej wersji oraz przebudowa Bootstrapa oraz szkieletu aplikacji, zaobserwowałem ten nietypowy problem :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tu nie widzę żadnego problemu, po prostu tak jest i tyle. U mnie też w bazie wyświetlają się krzaczki i jakieś dziwactwa, ale nie zwracam na to uwagi, poza tym na stronach wszystko jest ok. Działa, to działa, widocznie tak ma być. Po co szukać sobie problemu na siłę, w dodatku tam, gdzie go nie ma
![]() Ten post edytował darko 30.11.2009, 12:26:01 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Przekonałeś mnie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 1 Dołączył: 11.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teoretycznie też na to nie zwracałem uwagi, ale pojawił się problem gdy musiałem posortować te krzaczki - mysql kompletnie sobie z tym nie radzi.
Wszystkie polskie litery, które w tym magicznym zapisie zaczynają się od ? są na początku. To samo tyczy się innych funkcji mysql: lower itp Ktoś wie jak to ugryźć? ///edit poradziłem sobie, jakoś nie pomyślałem o tym, że Zend nie ustawia automatycznie SET NAMES utf8 zaraz po połączeniu teraz wszystko się poprawnie dodaje. Czyli można zrobić tak: $db = Zend_Db::factory('Pdo_Mysql', array( 'host' => 'localhost', 'username' => 'root', 'password' => '', 'dbname' => 'baza', 'charset' => 'utf8' )); albo w configu dopisać: resources.db.params.charset = "utf8" Ten post edytował pc3t 12.01.2010, 10:46:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 20 Dołączył: 20.04.2004 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś tez tak miałem i problem zrobił się przy przenoszeniu bazy na inny serwer znaczki polskie diabli wzieli a konwerter nie potrafił tych dziwnych znaczków zamienić na polskie liter
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:52 |