![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2009 Skąd: zakopane hej! Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce skorzystac z funkcj w PHP poniewaz korszytałem z javascriptowj jednak musiałem zmienna przesyłac spowrotem do php(cookies, form get i post, hidden input itd). Bardzo prosze o pomoc poniewaz dale to nie dziala .
a pozniej korzystam ze zmiennej: <a href="#" onclick="fupdateProduct(<?=$zmienna?>); return false;">[save]</a> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj więcej kodu, bo z tego skrawka to nie wiadomo czy select domykasz... aha i napisz też o najważniejszym: co chcesz zrobić (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Generalnie nie wykonasz kodu php z poziomu javascript, chyba, że XmlHttpRequest (a zatem kompletnie od javascriptu nie uciekniesz).
Cytat Bardzo prosze o pomoc poniewaz dale to nie dziala . To znaczy?? Co się (nie)dzieje, co pokazuje konsola błędów (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował darko 30.11.2009, 03:07:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2009 Skąd: zakopane hej! Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce tylko zrobic dynamiczne wywołanie w liscie rozwijanej "SELECT" za pomoca eventa "OnClicick()" tak ze po wybraniu powiedzmy napisu "kategoria 2" zmiennej globalnej "zmienna" przypisywało wartość "value" z "SELECT" a na koncu korzystało z funckji javascript'owej "fupdateProduct" w innym pliku. Tylko mam problem z wywołaniem funckji PHP'owej wlasnie. javacsriptowa dziala ale lepiej by było w php bo nie musiałbym przesyłac znowu zmiennej. Nie wiem czy to lepiej czy nie poniewaz kod php jest wykonywany na serwerze wiec z teg co mi wiadomo lepiej by było w javacript ale łatwiej jest w php. Mysle ze chyba wyjasniłem problem. Głownie nie chce mi dzialac wywołanie funkcji. a co do błedó na konsoli to nie bardzo pomoge ;]
P.S. Najlepiej to by było wyciagnąć zawartość z SELECT'a z wartosci NAME zaznaczonej w PHP i umiesic w funkcji "fUpdate()" tylko nie wiem czy sie da. w javascript sie da za pomoca ale znowu trzeba przesyłać do PHP zmienną ! Ten post edytował poorman 30.11.2009, 04:19:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Tak da się wywołać funkcję php bez odswieżania strony ale za pośrednictwem javascript + ajax.
Dużo informacji na ten temat masz w googlach + przykłady select onchange ajax |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 12 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Dałeś za mało kodu, żeby stwierdzić czy na pewno wszystko jest ok. Np nie widać zapytania,do którego się odwołujesz. Jeśli jednak twój problem polega tylko na przesłaniu zmiennej eq i tych hiddenów to jest to standardowy problem wysłania zmiennych z formularza do serwera PHP. Jeśli chcesz to zrobić metodą post musisz dać znacznik form z odpowiednimi parametrami oraz przycisk typu submit i w skrypcie php sprawdzić czy coś zostało przesłane. Możesz to też zrobić query stringiem, jeśli po kliknięciu jakiegoś pola w select odpalasz jakaś funkcje w js, wystarczy dac Kod window.location=plik.php?eq= cos w zależności od wybranego pola. Mam nadzieje , ze pomogłem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To o czym piszesz to bardzo często poruszany temat: jak wybierając w jednym select opcę sprawić by zmieniły się dane w jakimś innym polu (najczęściej w innym select). Ten problem znajdziesz nawet na tym forum a w google jest on znany jako "populated select" i opiera sie o AJAX właśnie, bo inaczej nie odwołasz się poprzez klienta do skryptu, który może być wykonany wyłącznie na serwerze ( tylko on posiada interesujące Cię dane ). Zadaj więc odpowiednie pytanie w szukajce a znajdziesz rozwiązanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Jednak nie trzeba przycisku submit ani ajaxa, znalazłem nawet za proste rozwiazanie ktore mi jak narazie wystarcza.
Tworzymy zwyklego select i przypisjemy przypisanie wartosci do pola ukrytego hidden w evencie onChange() i juz mamy zmienna z ktorej mozemy korzystac.
niewodoczne pole
wykorzystanie: sorry za offtop ale pokoleniom moze sie przydac ;] pozdrawiam i zostawiam po sogu Ten post edytował poorman 3.12.2009, 02:15:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:50 |