![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2009 Skąd: Wolbrom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mój projekt do którego pomagaliście mi stworzyć system rejestracji i logowania właśnie się rozpoczął. Logowanie i rejestracja działa już tak jak chcę(md5, sh1, sesje). Teraz przybliżę resztę projektu wirtualnego katalogu biblioteki i moje pytania. Jak na razie mam dwie w bazie dwie tabele: uzytkownicy(id, imie, nazwisko, login, haslo, uprawnienia) oraz ksiazki(id, tytul, autor, rok, haslo_przedm, haslo_przedm2). Moje założenia są takie: 1. panel usera: wyszukiwanie po: autor, tytul, slowa kluczowe; rezerwacja ksiazek, zamowienie do odbioru na miejscu w bibliotece; 2. panel admina: aktywacja, blokowanie, usuwanie userow; dodawanie, edycja, usuwanie ksiazek; Jak się za to wszystko zabrać aby miało to ręce i nogi? Nie chcę gotowych rozwiązań chcę naprowadzenia jak rozwiązać kwestie tabel, dostępu, wyszukiwania oraz jak zrealizować w/w funkcje w oparciu o moją bazę. Chodzi mi po głowie dodanie przy rejestracji nadania rangi 'nieaktywne' dla kont dopiero założonych aby admin mógł je dopiero potwierdzić po weryfikacji danych. Rezerwacja i zamówienie książek to chyba coś w rodzaju koszyka w e-sklepie? Macie jakieś dobre rady jak to ugryźć? Jakieś słowne pseudo-kody? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponowałbym Ci bazę danych zaprojektować w taki sposób:
_________ |Tab-ksiazki |-------------- |id |autor |tytul |rok wydania |nrISBN --------------- ___________________ |Tab-konkretne-ksiazki |-------------------------- |id |f_ksiazki |------------------------- Między dwiema powyższymi tabelami zachodzi relacja jeden-do-wielu. Mianowicie np. książkę AAA autora BBB o numerze ISBN CCC możesz mieć jej 10 identycznych egzemplarzy do wypożyczenia. Bez sensu byłoby dodawać 10 takich samych wpisów rożniących się jedynie id, więc dodajesz tylko jeden. W celu odróżnienia ich od siebie dajesz je do tabeli konkretne-ksiazki. W polu f_ksiazki będzie id z tabeli ksiazki Następnie tabela z użytkownikami. No i na koniec tabela wypożyczeń. Relacja między użytkownikami a konkretnymi książkami. Jeden użytkownik może wypożyczyć wiele książek na raz ale jedna konkretna książka może być tylko raz wypożyczona (w jednym momenci) przez jednego użytkownika. W tym celu porzebujesz tabeli łącznikowej między userami a konkretnymi książkami. Dodadkowo tabela 'rezerwacja' - zasada taka sama jak z wypozyczeniem. Przy każdej próbie rezerwacji czy wypozyczenia na miejscu musi nastapic przeszukanie tabeli rezerwacja w celu ustalenia czy dana ksiazka nie jest juz zajeta. Porównanie dat "rezerwacja-od, do" z przedzialem dat w jakim user chce ksiazke wypozyczyc. Relacje są dość nieźle i w prosty sposób wytłumaczone TUTAJ. Ten post edytował sadistic_son 29.11.2009, 22:41:49 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2009 Skąd: Wolbrom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszę zgłębić nieco wiedzę o relacjach jednak czy mógłbyś rozrysować mi jakoś jak te relacje wszystkie mają wyglądać? Jak Ty byś to widział i co z czym połączyć? Jeśli to nie jest duży problem..
Na razie udało mi się zrobić w DBDesigner4 takie coś jak na screenie: ![]() Co myślicie o tym?
Ten post edytował chico2 30.11.2009, 19:38:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 09:07 |