![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dwie tabele:
"Pytania" z polami: -id (NOT NULL) -pytanie (NOT NULL) -id_obrazka oraz "Obrazki" z polami: -id (NOT NULL) -nazwa (NOT NULL) Jak widać wszystkie pola są NOT NULL z wyjątkiem id_obrazka z tabeli "Pytania". To pole może mieć wartość ale nie musi. Powiedzmy teraz, że chcę wyciągnąć z bazy: -id ("Pytania") -pytanie ("Pytania") -nazwa ("Obrazki") - ma być puste jeżeli id_obrazka był NULL dla pytań o id między 10 a 20. Jak to zrobić w jednym zapytaniu? Da się? -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
tak....JOIN, LEFT JOIN........szukaj w mysql..... + LIMIT....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki. O to chodziło.
-------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 07:16 |