![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam....
zrobiłem sobie jakąś stronę (grafikę) w photochop-ie no i wiadomo że teraz musze ją odpowiednio pociąć itp... ale teraz mam problem z css i podziałem tego na elementy tak aby działało i wyświetlało tak jak chce (jak powinno) poniżej zdjęcie... ![]() i teraz tak... to co nagłoówek i stopka i inne to wiadomo część stała i to jakoś nie sprawia mi problemu... tylko teraz tak, 1,2,3,4 to grafiki które mają być na stałe, czyli z ze stałym wymiarem, A, B, C, D - to grafika która ma się zmniejszać lub zwiekszać w zależności od treści strony i menu.. no i właśnie treść i menu mają się zwiekszać i zmniejszać w zależności od treści.. a co najważniejsze to wysokość grafik A B C D ma być uzależnione od ilości treści.. no i tu mam problem bo nie wiem jak to ułożyć by tak właśnie działało ![]() ktoś pomoże ![]() chodzi mi o takie rozstawienie i takie działanie poszczególnych div-ów które w zależności od treści A B C D będzie się zmieniało a 1 2 3 4 będzie zawsze takie same ![]() HELP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem jakimś specjalistą od CSS ale ja bym to zrobił tak(pomijam stałe elementy!):
1. Wszystkie bloki oprócz nagłówka, inne i stopka dajemy do div'a o ustalonej szerokości i height na 100%. 2. Div'a 1, 2, menu, A, B dał bym do jednego div'a ze stałym width i height na 100% przy czym bloki 1 i 2 mają stałe wymiary a A, B i menu mają stałą szerokość a height na 100%. 1, 2, A i B posiadają float. 3. Z 3, 4, C, D i treść robimy tak samo. Teraz dzięki temu że daliśmy to wszystko do wspólnego bloku to wszystkie div'y z atrybutem height:100% będą miały taką samą szerokość. Potem już tylko clear:both na inn i stopka i powinno działać. Mam nadzieję że nie zagmatwałem za bardzo. Ten post edytował Blame 28.11.2009, 21:55:29 -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no więc tak....
ogólnie to ciągle walczę z tym "poprawnym" wyświetlaniem. rozkład div:
css do tego: Kod #content { clear: both; margin: 0 auto; padding: 0; background: none; font-size: 0.9em; text-align: center; color: #ffff00; width: 1000px; height: 100%; } #menus { float: left; margin: 0; padding: 0; background: none; width: 334px; height: 100%; } #l_mn { float: left; margin: 0; padding: 0; width: 28px; background: #c9c9c9; } #1 { float: left; padding: 0; width: 28px; height: 265px; background: url(images/l_mn_a.jpg) top center; } #A { float: left; padding: 0; width: 28px; height: 100%; background: url(images/l_mn_b.jpg) top center; } #menu { float: left; padding: 0; width: 259px; height: 100%; background: #ffffff; } #r_mn { float: left; margin: 0; padding: 0; width: 47px; background: #c9c9c9; } #2i3 { float: right; padding: 0; width: 47px; height: 265px; background: url(images/p_mn_a.jpg) top center; } #BiC { float: right; padding: 0; width: 47px; height: 100%; background: url(images/p_mn_b.jpg) top center; } #conts { float: right; margin: 0; padding: 0; background: none; width: 666px; height: 100%; } #cont { float: left; margin: 0; padding: 0; width: 639px; height: 100%; background: #ffffff; } #r_con { float: right; margin: 0; padding: 0; width: 27px; height: 100px; background: #999999; } #4 { float: left; margin: 0; padding: 0; width: 27px; height: 265px; background: url(images/p_con_a.jpg) top center; } #D { float: left; margin: 0; padding: 0; width: 27px; height: 100%; background: url(images/p_con_b.jpg) top center; } jak widać zamiast 2 i 3 oraz B i D jest jeden element... no o ile wsio jest poukładane jak trzeba i na stronie wygląda jak powinno (prawie) o tyle jest problem z wysokością tych właśnie div-ów dolnych: A BiC D: czyli jest 100% ale one sie nie wyświetlają ![]() po prostu brakuje mi tych elementów... po prostu w tle ich jest tło które jest ważne bo w zalezności od wysokości menu ma wypełniac luke między np. elementem 1 a stopką... iyp ![]() a może nie robic tego jako tło tylko normalnie dodac obrazek w kodzie ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosuj do nich atrybut min-height wtedy nie będą się całkiem zwijać.
-------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
dodam jeszcze ze elementy A BiC D to ma byc tylko grafika, bez zadnych danych... tylko element wizualny laczacy stopke z naglowkiem
hmmmm ale tak naprawde nie wiadomo jaka bedzie minimalna wysokosc poniewaz kazda strona ma inna tresc i inna bedzie jej wysokosc a no i jak bedzie dluga strona to zas nie beda dalej widoczne te elementy Ten post edytował kosmic 29.11.2009, 15:21:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 15:16 |