![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
wiem, nazwa pewnie niezbyt wiele Wam mówi, więc już tłumaczę o co chodzi. Mam tablicę $array_chars wyglądającą tak:
Mam tekst, w którym za pomocą regexa chciałbym znaleźć coś takiego: owoc-X-opis gdzie X to wartość liczbowa, zaś opis to tekst a następnie zamienić w nim słowo owoc na wartość $array_chars[X]. Jak to zrobić... łatwo i sensownie? Próbowałem i mam kod który działa, ale na 100% od nowa wynajduję koło, ponieważ najpierw wyszukuję i zapisuję, a dopiero później podmieniam, a wydaje mi się, że da się zrobić te operacje za jednym zamachem. Ten post edytował lukasamd 28.11.2009, 17:09:57 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
preg_replace
w manualu przykład nr 2 Ten post edytował tvister 28.11.2009, 17:26:21 -------------------- Kto rano wstaje ten leje jak z cebra.
|
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
No nie bardzo, ja nie chcę zamieniać wartości z jednej tablicy na wartości drugiej,
lecz wzorzec na wartość z tablicy o id zawartej w tym wzorcu. Nie działający przykład pokazujący o co chodzi:
W efekcie chcę otrzymać: To jest testowy tekst jablko-a takze pomarancz moze byc i dzis kiwi EDIT: Sprawdziłem manual no i zrobiłem coś takiego:
No i działa ![]() Już chyba bardziej uprościć się tego nie da, po to jest ten callback raczej. Ten post edytował lukasamd 28.11.2009, 18:23:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:15 |