![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam:)
Kto pomoże babie ? Zainstalowałam Krasnala, "powiesiłam" stronkę i .... kłopot ! Jeśli do przeglądarki wpiszę adres w postaci: mojadomena.pl to strona ładnie się wyświetli, ale jeżeli wpiszę: www.mojadomena.pl to klops, nie może odnaleźć witryny. Pozdrawiam wiosennie edit: tytuł był beznadziejny... ten też niewiele lepszy ale sama już nie wiem jak w skrócie zawrzeć problem -------------------- "Nie wiem. A kiedy czego nie wiem to milczę."
- Kreon ( Sofokles ) "Nie wiem. A kiedy czego nie wiem, to pytam" - Julia |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <VirtualHost *>
ServerName twojadomena.pl RewriteEngine on RewriteRule ^/(.*)$ http://www.twojadomena.pl/$1 </VirtualHost> <VirtualHost *> ServerAdmin DocumentRoot /www/hydropol ServerName www.twojadomena.pl </VirtualHost> To tylko szkic, ale powinien Ci pomóc. RewriteRule służy do automatycznego przekierow2ania z twojadomena.pl na www.twojadomena.pl Aha! Wrzuć to do httpd.conf ![]() -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc,
popróbowałam trochę , ale nic nie pomogło ....Może jeszcze w innym miejscu trzeba coś skonfigurować ![]() ![]() edit: właściwie, to już sama nie wiem co zrobić...wreszcie uzyskałam jakieś efekty, ale wcale nie te co chciałam. Udało mi się uzyskać tyle, że jak wpiszę: mojadomena.pl to wyświetla mi się komunikat, że nie może połączyć się z adresem www.mojadomena.pl.... poczytałam trochę forum, ale znalazłam tylko rozwiązanie pod linuxa (odpowiednie wpisy do .htaccess, ale ja mam windę) ...ręce mi opadają .. -------------------- "Nie wiem. A kiedy czego nie wiem to milczę."
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzięki scannerku, już tam byłam, poczytałam i.... zgłupiałam w manualu o ServerAlias napisano niewiele, ale dano przykład:
Example: <VirtualHost *> ServerName server.domain.com ServerAlias server server2.domain.com server2 ... </VirtualHost> ServerName mojadomena.pl - to jest dla mnie jasne czym jednak u mnie będzie "server"? a czym "server2" ![]() rozumiem, że w miejsce server2.domain.com mam wpisać www.mojadomena.pl -------------------- "Nie wiem. A kiedy czego nie wiem to milczę."
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat dzięki scannerku, już tam byłam, poczytałam i.... zgłupiałam w manualu o ServerAlias napisano niewiele, ale dano przykład:
Example: <VirtualHost *> ServerName server.domain.com ServerAlias server server2.domain.com server2 ... </VirtualHost> ServerName mojadomena.pl - to jest dla mnie jasne czym jednak u mnie będzie "server"? a czym "server2" ![]() rozumiem, że w miejsce server2.domain.com mam wpisać www.mojadomena.pl Problem moze tkwic jeszcze w ustawieniach DNSa. Domena (a wlasciwie wirtualka) www.mojadomena.com moze nie byc wpisana w DNSach. Zeby to sprawdzic pod linuxem wpisz: host www.mojadomena.com a pod winda: nslookup www.mojadomena.com W obu przypadkach powinien Ci zwrocic prawidlowy adres IP tej domeny - jesli tak nie jest to dopisz najpierw do DNSa wirtualke www.mojadomena.com - inaczej wszelkie proby w Apache'u nic nie dadza. Co do ustawienia wirtualki w Apache'u to po prostu Kod <VirtualHost *>
ServerName mojadomena.com ServerAlias www.mojadomena.com ... </VirtualHost> i tyle... -------------------- "Use the force - read the source"
|
|
|
![]()
|
|
O! Matko !!... no to mam porobione, domenkę wzięłam sobie darmową z dyndns.org i ma ona postać "user.dyndns.org", sprawdzałam i nie ma możliwości zarejestrowania "www.user.dyndns.org" Da się coś z tym zrobić ?
-------------------- "Nie wiem. A kiedy czego nie wiem to milczę."
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wejdź sobie na http://no-ip.com też masz domenki do dynamicznego ip i chyba sa większe mozliwośc ustawień. moge się mylić bo nigdy sie w to nie zagłebiałem ale sporo tego tam było
![]() -------------------- warsztat: w2k3 | apache 1.3.9 | php 4.3.5 | mysql 4.0.15 | mercur mail sever 4.1 | editpad lub notatnik
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat O! Matko !!... no to mam porobione, domenkę wzięłam sobie darmową z dyndns.org i ma ona postać "user.dyndns.org", sprawdzałam i nie ma możliwości zarejestrowania "www.user.dyndns.org" Da się coś z tym zrobić ?
No na to Ci juz nie odpowiem ale widze, ze to byl wlasnie ten problem. -------------------- "Use the force - read the source"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:44 |