|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Pisze projekt w oparty o framework symfony i wlasnie skonczylem modul logowania.
Poczatkowo mam w uproszczeniu 2tabele:
teraz na tym etapie chcialbym ograniczyc mozliwosc wybierania rekordow do tych, do ktorych jest przypisany dany uzytkownik po jego id. Pytanie: na ktorym etapie to zrobic i jak to sprawdzic? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
WHERE user_id = X? Jak w takim razie napisałeś moduł logowania skoro masz problem z tym zapytaniem (musiałeś użyć WHERE name = 'mojlogin')? Jak zrobić taki warunek? To już zależy z jakiego ORM korzystasz; z pomocą z pewnością przyjdzie Ci dokumentacja.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
przy logowaniu mam jedno zapytanie do ktorego dopisalem krytetia.
Tzn ze musze teraz przerabiac wszystkie zapytania w modelu dodajac im ten warunek ? Czy symfony nie ma jakiegos mechanizmu do polaczenia warunkow? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Takowego mechanizmu nie ma, albo ja po prostu go nie znam. Musisz więc ręcznie do wszystkich zapytań (które tego wymagają) dopisać odpowiednie warunki.
|
|
|
|
|
|
|
|
ok,to czeka mnie troche dodatkowej roboty.
Mam jeszcze pytanie, bo moze okazac sie ze to lepsze rozwiazanie: czy lepiej dodac do zapytania warunek z id uzytkownika - i jesli nic nie zwroci to przkierowac na strone ogolna bledu czy lepiej jest pobrac dane z bazy i po stronie php sprawdzic czy id uzytkownika zgadza sie z tym pobranym z bazy ?- dzieki temu bede mogl wyswietlic jakis bardziej rzeczowy komunikat. Tylko nie bardzo wiem jak w wydajnoscia w takim przypadku symfony ? |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 16:27 |