![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Proszę o pomoc jak mogę sortować wyniki zapytania posługując się danymi z innej tabeli niż tabela zawierające główne dane. Np. Mam tabele products zawierającej informacje o produktach.
I tabele producers z producentami produktów.
I chciałbym posegregować alfabetycznie listę produktów według nazw producenta. Jak mogę to zrobić? I moje drugie podobne pytanie chciałbym tez stworzyć skrypt tagów, które będą się wyświetlać sortowane według ilości artykułów z określonym tagiem. Czyli mam dwie tabele tags
tags_articles
I jak mogę posortować wyniki z tabeli tags według ilości rekordów zawierających id z tags w polu tag_id w tags_articles ![]() Dzięki za wszelka pomoc ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod SELECT p.name, pr.* FROM products AS pr INNER JOIN producers AS p ON pr.producers_id = p.id ORDER BY p.name Kod SELECT t.name, COUNT(t_a.*) AS ilosc FROM tags AS t INNER JOIN tags_articles AS t_a ON t_a.tag_id = t.id GROUP BY t.id ORDER BY ilosc
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kod SELECT p.name, pr.* FROM products AS pr INNER JOIN producers AS p ON pr.producers_id = p.id ORDER BY p.name Kod SELECT t.name, COUNT(t_a.*) AS ilosc FROM tags AS t INNER JOIN tags_articles AS t_a ON t_a.tag_id = t.id GROUP BY t.id ORDER BY ilosc Wielkie dzięki za zainteresowanie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AS oznacza alias, czyli zastępczą nazwę dla danej tabeli.
Kod FROM products AS pr INNER JOIN producers AS p czyli pr to products, a p to producers, więc chyba wszystko tak jak chcesz ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:12 |