![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
W skrypcie, który zrobiłem znalazł się błąd, problem w tym, że błąd ten był tam przez dwa-trzy tygodnie zanim ktoś się o nim dowiedział i przez ten czas klient mój poniósł straty :/ Pytanie moje jest takie, czy jest możliwość, aby serwer/parse php wysłał mi informacje o błędzie wraz z komunikatem? Np "błąd w pliku XXX.php w lini xx". Skrypt mój nie jest napisany w oparciu o klasy, wiem że w klasach jest coś takiego jak wyjątki. Czy jest w ogóle taka możliwość? Będę wdzięczny za wszelkie wypowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki wielkie za informacje.
Przeszukałem równiez powiązane strony w manualu,. natrafiłem m.in na taki kod:
Wyczytałem, że jeżeli jest błąd w składni to parser wogole nie odpali skryptu i nie uruchomi tej funkcji i zwróci standardowy błąd np: Cytat <b>Parse error</b>: syntax error, unexpected ';' in <b>/alt/home/webmaster/html/index.php</b> on line <b>56</b><br /> lub Fatal error: Call to undefined function gen_www() in /alt/home/webmaster/html/index.php on line 110 i dalej nie mam dostepu do tych błędów. Ten post edytował kukix 26.11.2009, 15:37:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może masz zapisywanie błędów w logu? Generalnie można spokojnie usunąć sprawdzanie ustawień w ini i po prostu po każdym wystąpieniu błędu próbować wysłać maila z informacją o wystąpieniu błędu.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jest możliwość przechwycenia fatal error'ów czy nawet błędów składni. Poszukaj w sieci - ja ok. miesiąca temu znalazłem taki przykład i napisałem odpowiednią klasę. Generalnie działa to na zasadzie buforowania wyjścia i opakowywania błędów w jakiś znacznik (np. <phperror>), a następnie sparsowanie danych z bufora. Nie jest to zapewne wydajne rozwiązanie, ale wyłapiesz nim wszystko. Możesz potem (ja tak mam) zapisać wszystkie błędy do bazy danych, wysłać powiadomienia na maila czy co tam sobie wymyślisz.
|
|
|
![]()
|
|
Znalazłem chyba to o czym pisałeś phpion...:
reasumując.. nie da się wyłapac wszystkich błędów z poziomu skryptu, bo skrypt nie zostaje odpalony jeżeli jest błąd tak więc nie może się wykonać funkcja zgłaszająca błędy. ----------------------- EDIT ---------------------- A czy nie było by możliwości poimformowania mnie, że skrypt wykrył błąd w składni typu FATAL ERROR lub inny, który zatrzymał wykonywanie skryptu? Ten post edytował kukix 26.11.2009, 19:19:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Znalazłem chyba to o czym pisałeś phpion...: Nie, to nie to. Poszukałem i znalazłem: http://forums.knownhost.com/showthread.php?t=1080 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ja tak trochę z innej beczki:
może w pierwszej kolejności zajmij się poprawieniem kodu, skoro oddajesz produkcyjnie kod a on wywala FATAL_ERRORy. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:38 |