![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak ustalacie rozmiary miniaturek galerii zdjęć zrobionej w PHP (miniaturki tworzone za pomocą biblioteki GD)
Ja natrafiłem na taki wzór:
Czyli w zależności od tego czy szerokość, czy wysokość jest większa ustala odpowiedni rozmiar. Problem jest w tym, że ja chciałbym mieć miniaturki szerokości 135px (w przypadku gdy szerokość jest większa od wysokosci). Jak do tego obliczyc wysokość, oraz analogicznie stworzyć wysokośc i szerokość dla zdjęć, które mają większą wysokość niż szerokość. Przy ustalaniu szerokości wg tego wzoru (tzn podstawiając zamiast 100px - 135px) zdjęcia pionowe dobrze się nie skalują. Jest do tego może jakiś lepszy wzór (chodzi mi o to żeby zdjęcie się skalowało dobrze). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zwykłe proporcje:
W - wysokosc S - szerokosc maxW - maksymalna wysokość maxS - maksymalna szerokość 1. W > maxW - czyli zmieniasz wysokość na max i proporcjonalnie zmniejszasz szerokość 2. S > maxS - a tutaj odwrotnie szerokość ustawiasz na max a wysokość robisz proporcjonalnie dla przykładu masz obrazek 350 x 300 i wiesz ze maksymalna szerokość miniatury to 100 czyli masz proporcje 350 - 100 300 - x --- mnożysz "na krzyż" ---- 350x=30000 x= 30000/350 x - to nowa wysokość, no i teraz musisz jeszcze raz wykonać algorytm żeby sprawdzić czy nowa wysokość nie jest większa od maksymalnej -------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:27 |