|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
po przeczytaniu manuala PHP, zacząłem korzystać z tej o to książki:
http://helion.pl/ksiazki/phmsv3.htm ale w niej jest masakrycznie dużo błedów i właśnie teraz napotkałem się z takim:
ale w ja nie popełniłem żadnego błedu przepisując kod z książki bo przeglądałem kod kilka razy, i jakoś sobie z tym poradzę, ale prosiłbym o wyjasnienie co ma robić ten kod na końcu chodzi mo i linkije
a tutaj jest cały kod:
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
nie chce mi się wierzyć ze masz tak w ksiązce:
$wynik -> free(); $db -> close(); PRzeciez $wynik i $db to wg. kodu co podałeś nie są obiekty |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mi też się nie chce wierzyć - przeczytałem tą książkę, a tak epicki błąd zapadłby mi raczej w pamięć.
Tak jak napisał nospor - dwie zmienne na końcu to nie są obiekty i w sumie dziwi mnie, że ta linia: $wiersz = $wynik -> fetch_assoc(); ci działa. Powinno być raczej mysql_fetch_assoc($wynik) i dalej mysql_free_result($wynik), mysql_close(nie pamiętam czy tu ma być zmienna (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
naprawdę! kod który przepisałem i zamieściłem tutaj jest taki sam jak podany w książce, jeśli mi się uda to zamieszczę tutaj jakiegoś *.jpg i zobaczycie sami, i właśnie wiem że to jest błąd dlatego chciałem was zapytać dlaczego to jest napisane bo nie rozumiałem tego.
Ten post edytował tonapewno 25.11.2009, 22:23:58 |
|
|
|
|
|
|
no przeciez w moim poprzednim poscie podałem ci rozwiązanie...
|
|
|
|
|
|
|
|
wiem będę poprawiał zaraz kod, ale chce pokazać 230005 że ja się nie pomyliłem i że ta książka zawiera taki błąd
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 53 Dołączył: 18.09.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%)
|
błędy są praktycznie w każdej książce. Przeczytaj erratę
|
|
|
|
|
|
|
|
230005 to spójrz na to i zobaczysz że jednak nie dokładnie przeczytałeś tą ksiąkę:
http://img265.imageshack.us/i/ss2k.png/ http://img515.imageshack.us/i/ss1js.png/ |
|
|
|
|
|
|
@tonapewno nie wiem co ty chciałeś udowodnić tymi linkami, ale na tych obrazkach widać ewidetnie, że pokazałeś nam tu inny kod niż w tej książce - nie jest dokładnie przepisane jak to nas zapewniałeś a różnice widać "gołym okiem".... no comments....
|
|
|
|
|
|
|
|
nospor linki podałem po to aby 230005 zobaczył że ten bład o który was pytam czyli:
naprawde jest w tej książce, a nie że ja to wziąłem z kosmosu. Bo to że kod nie jest taki samo to ja to wiem bo Ja staram się poprawić ten co jest w książce na taki żeby działał bo jeżeli przepiszesz ten kod z linków to zobaczysz że ona zawiera dużo więcej błedów. |
|
|
|
|
|
|
Cytat bo Ja staram się poprawić ten co jest w książce na taki żeby działał to poprawiasz go fatalnie. Napisz kod dokladnie jak jest w książce, pokaż go wówczas nam jak go przepisałeś, i pokaż jeszcze raz dokładnie jaki masz błąd, wówczas będziemy mogli probować ci pomoc.A to że nie chcieliśmy wierzyc w ten kod wynikalo z tego ze kod co pokazałes jest bez sensu a ty nam wciskales kit ze go dokladnie przepisales z ksiązki... teraz sam mowisz ze jest to juz kod po modyfikacjach...wiec z łaski swojej nie wprowadzaj ludzi w błąd i potem nie próbuj im czegoś udowadniać bez przedstawienia wszystkich faktów |
|
|
|
|
|
|
|
przepisałem cały kod taki jak jest w książce, i chodzi mi teraz tylko o to żebyście mi powiedzieli(napisali) do czego ma służyć bo tylko tego z całego kody nie rozumiem:
a co do twojego ostatniego posta, to ja dopiero tydzień uczę się php więc dlatego może "poprawiam go fatalnie". Ten post edytował tonapewno 26.11.2009, 16:14:54 |
|
|
|
|
|
|
Cytat i chodzi mi teraz tylko o to żebyście mi powiedzieli(napisali) do czego ma służyć bo tylko tego z całego kody nie rozumiem: http://pl.php.net/manual/en/mysqli.close.php http://pl.php.net/manual/en/mysqli-result.free.php |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Po pierwsze, tak jak pisze nospor - nie to nam pokazałeś, po drugie, linki podane przez niego odpowiedzią są na twoje pytania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , po trzecie, z tego co pamiętam, to książkorama była gdzieś tak za połową tej książki więc uczysz się w iście diabelskim tempie (bo sam napisałeś, że dopiero od tygodnia, a jesteś już tak daleko) - polecam troszkę zwolnić, np przerabiając przykłady na milion sposobów, żeby wszystko dokładnie zrozumieć.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 21:37 |