![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 4 Dołączył: 16.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam zrobiony layout bardzo fajny sama grafika i html zrobilem sobie plik includowany lay.php w ktorym mam 2 funkcje
head ktora jako parametr pobiera title strony i foot gdzie jest stopka strona w funkcje head mam dodatkowo formularz logowania;]. teraz moj epytanie brzmi jak zrobic baze (mysql zecz jasna) logowanie i rejestracje potrzebuje podzial na rangi i dane zapisane w sesji mają byc id mail login ranga Od czego zaczząć;] moze lepjej jak bym to zrobil w jakims framework 9niemialem stycznosci nigdy z zrzadnym) to bedzie strona do sprzedazy serwerów gier fps Ten post edytował kingofspace 25.11.2009, 16:55:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Pytasz się o podstawy,
przeczytaj jakiś kurs, wszystkie to opisują. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 4 Dołączył: 16.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ja juz przerobilem jakies kursiki na necie i nadal niewiem od czego zaczac;] ogolni ejakies podstawy php znam
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Od stworzenia tabeli w bazie danych.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
oki troszke ssie pobawilem i stworzylem cos takiego
baza
a tu plik logi.php
Co dalej mam zrobic? Ten post edytował kingofspace 25.11.2009, 16:53:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 5 Dołączył: 7.03.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) połącz się z bazą danych
2) filtruj jakoś te zmienne, radzę ci kodować hasła o tak: a tu podstawowa filtracja: 3) Sprawdzanie czy użytkownik istnieje, hasła są takie same (jeśli każesz je powtórzyć), wygenerowanie kodu aktywacji i wysłanie e-maila aktywujacego 3.1)dopisanie do bazy loginu, hasła itp + kod aktywacji Przy logowaniu też kodujesz hasła i porównujesz zakodowane formy |
|
|
![]()
|
|
na początku chce zrobic logowanie rejestracja to jest maly pikus;]
w tym pliku mam juz wyciagniete zmienne z posta do zwyklej zmiennej jak je przefiltrowac i zakodowac ? moj plik polaczenie z baza jest includowane z jakiegos pliczku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 5 Dołączył: 7.03.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorry w kodowaniu powinno być SHA1 a nie SH1, no ale nie mogę wy-edytować posta :/ więc pisze w nowym
|
|
|
![]()
|
|
mam tak przefilrowane zmienne dobrze?
|
|
|
![]()
|
|
sorry bbcode cos nawala :/
kod taki: $user=mysql_real_escape_string(strip_tags($_POST['user']));//filtrujemy # $haslo=SHA1(MD5($_POST['haslo']));//kodujemy # echo($user); # echo($haslo); Ten post edytował Makciek 25.11.2009, 17:31:36 |
|
|
![]()
|
|
nierozumiem tego co podales niewiem ocb
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat $user=mysql_real_escape_string(strip_tags($user));//filtrujemy $haslo=SHA1(MD5($haslo)); Jak usunie $user i $haslo, to co to niby ma robić? Raczej: po co SHA1(MD5()); ? -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
sorry bbcode cos nawala :/ kod taki: $user=mysql_real_escape_string(strip_tags($_POST['user']));//filtrujemy // mysql_real_escape_string() - nie pozwala wykonać ataku SQL Injection // strip_tags() - nie pzwala zrobic ataku xss // zmieniłem tylko to, że wpakowałem to wszystko w jedno ![]() //ps. mysql_realy... działa tylko po połączeniu z bazą # $haslo=SHA1(MD5($_POST['haslo']));//kodujemy // SHA1() - jedno hashowanie // MD5() - drugie hashowanie # echo($user); # echo($haslo); a tak dokładnie to czego nie rozumiesz? |
|
|
![]()
|
|
sobie juz poradzilem zmienne zwracaja mi zafiltrowane i zakodowane dane teraz mam problem z polączeniem do mysql
mam plik includowany
w pliku z logowaniemam taki kod
i mi wywala bład Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/kos/domains/kingofspace.d2.pl/public_html/login.php on line 40 wydaje mi sie ze niemoze polaczyc z baza jednak wyswietla w skrypcie do lączenia z baza Połączenie nawiązane co jest nie tak? |
|
|
![]()
|
|
@darko
chyba nie zauwazyles ![]() ![]() co do SHA1(MD5()) - to tak dla pewności ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo trzymasz w bazie niezahashowane hasło w postaci zwykłego tekstu, albo nie ma takiego użytkownika
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
haslo mam zahashowane takim samym kodowaniem login mam taki sam jak wpisuje w formularzu wydaje moze mam zle zapytanie bo mi ni eprzechodzi przez phpmyadmina
|
|
|
![]()
|
|
j/w
pozatym po co dawac takie dlugie zapytanie: $zapytanie = "SELECT `user_id `,`user_login`,`user_haslo `,`user_mail `,`user_status `,`user_kasa`,`user_ranga FROM `users` WHERE `user_login`='$user' AND `user_haslo `='$haslo'"; nie lepiej dać po prostu : $zapytanie = "SELECT * FROM `users` WHERE `user_login`='$user' AND `user_haslo `='$haslo'";? ![]() może sproboj: mysql_query(...) or die (mysql_error()); Ten post edytował Makciek 25.11.2009, 17:47:30 |
|
|
![]()
|
|
mialem racje mam blad w zapytaniu zwrocilo blad
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '` WHERE `user_login`='kingofspace' AND `user_haslo `='12bea9674f3d121afd7750d332' at line 1 |
|
|
![]()
|
|
mialem racje mam blad w zapytaniu zwrocilo blad You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '` WHERE `user_login`='kingofspace' AND `user_haslo `='12bea9674f3d121afd7750d332' at line 1 eh to spacja :/ `user_haslo ` // spacja na koncu powinno byc `user_haslo` |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:21 |