![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
posiadam skrypt *.php który chciałbym automatycznie odpalać co 1h. Windows oferuje mi tą możliwość za pomocą "Harmonogramu zadań", jednak program ten ma problem z odpaleniem mojego skryptu PHP który wywoływany jest za każdym razem gdy odpalę przeglądarkę www. Skrypt działa gdy odpalę go ręcznie (zadaniem jego jest odczyt danych z pliku txt i przekazanie wartości do Bazy Danych) Wyczytałem na necie, że mogę napisać inny skrypt (wystarczy zapisać plik z rozszerzeniem *.bat) który przez harmonogram zadań odpali mój mający za zadanie przekazać informacje do bazy... mowa o skryptach bat Jeśli odpowiednio skonfiguruje plik z rozszerzeniem *.bat to mogę go wywołać do odpalenia mojego skryptu *.php i wtedy mógłbym w harmonogramie zadań określić ścieżkę do pliku z rozszerzeniem *.bat jednak nie bawiłem się nigdy tego rodzaju skryptami, może ktoś z was mi pomoże?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to tak mniej więcej zrobił (komenda dla WINDOWSA XP) - wystarczy wklepać raz
![]() Kod schtasks /create /tn "Mój CRON" /tr "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe http://www.costam.pl/skrypt.php" /sc hourly
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chwila dla wyjaśnienia:
W jaki sposób i gdzie mam wpisać tą ścieżkę?? schtasks /create /tn "Mój CRON" /tr "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe http://www.costam.pl/skrypt.php" /sc hourly co mam wpisać w pole -> "Mój CRON" ![]() rozumiem, że to jest ścieżka dostępu do zainstalowanego firefoxa -> "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe a to ścieżka lokalizacji skryptu PHP -> http://www.costam.pl/skrypt.php" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wersja zaproponowana przez kolegę wyżej ma sens tylko wtedy kiedy serwer jest na zdalnej maszynie.
---- Mój CRON to nazwa zadania w harmonogramie (dla twojej informacji) A smoka Firefoxa, zamień na milutką malutką windowsową kompilację wgeta http://pages.interlog.com/~tcharron/wgetwin.html --- Jeżeli serwer masz u siebie, to nie potrzebujesz w ogóle wywoływać go zdalnie przy użyciu przeglądarki, wystarczy że odwołasz się do interpretera. c:\php\interpreter.exe c:\strona\plikcron.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Panowie dziękuje za pomoc ale poradziłem sobie już
![]() Problem był taki że w harmonogramie źle wpisywałem wywołanie do skryptu: php - f "skrypt.php" rozwiązanie tego było wręcz "banalne" i aż wstyd mi się do tego przyznać dlatego należy się trochę wyjaśnienia. Oczywiście skrypt wykona się jeśli odpalimy go z wiersza poleceń lub przez przeglądarkę, jednak gdy chcemy odpalić go przez harmonogram zadań należy wpisać go w takiej postaci: C:\php\php.exe - f "ścieżka_do_skryptu\skrypt.php" Dlaczego?? Otóż trzeba podać ścieżkę dostępu do pliku php zainstalowanego na naszym komputerze, następnie przez wywołanie opcji -f podajemy ścieżkę do skryptu i FINITO ![]() a tyle się nad tym głowiłem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy dodać ścieżkę w zmiennych środowiskowych, konkretniej dopisać się na końcu Path i możemy php używać bez podawania ścieżki ;]
Konkretniej: mój komputer -> właściwości -> zaawansowane -> zmienne środowiskowe -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Zmienne środowiskowe miałem już dodane od samego początku instalacji PHP z Apache
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 14:23 |