![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
mam takie 2 pytanka
![]() 1. czy POST jest na tyle bezpieczne ze mozna nim przesylac dane np. o zalogowaniu isera?? 2. jak zabazpieczyc pliki przed otwarciem z poziomu przegladarki i/lub zeby nie mozna z nich bylo odczytac przez niepowolane osoby danych o hasle ale zebm ja je mogl potem odczytac czyli md5 odpada... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1. czy POST jest na tyle bezpieczne ze mozna nim przesylac dane np. o zalogowaniu isera??
Zalezy o jakim bezpieczenstwie mowisz. Bo jesli zakladac, ze ktos jest w stanie przejac dane miedzy klientem a serwerem, to nie jest bezpieczny, bo dane nie ida zakodowane. Cytat 2. jak zabazpieczyc pliki przed otwarciem z poziomu przegladarki i/lub zeby nie mozna z nich bylo odczytac przez niepowolane osoby danych o hasle ale zebm ja je mogl potem odczytac czyli md5 odpada...
.htaccess lub rozszerzenie .php (czy inne ktore serwer parsuje jako php) zeby nie dalo sie otworzyc pliku z poziomu przegladarki. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
mam tylko rozszerzenie pliku dac na *.htaccess ?
dzieki ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat 2. jak zabazpieczyc pliki przed otwarciem z poziomu przegladarki i/lub zeby nie mozna z nich bylo odczytac przez niepowolane osoby danych o hasle ale zebm ja je mogl potem odczytac czyli md5 odpada...
na Linuchach wystarczy ustawic odpowiednie uprawnienia na plik. Poczytaj sobie o chmod. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz większego bezpieczeństwa to użyj ssl.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat mam tylko rozszerzenie pliku dac na *.htaccess ?
dzieki ![]() Nie.... nie.... Albo rozszerzenie .php i w nim trzymasz haslo np. tak: Kod <?php
$haslo = "jakies_tajne_haslo"; ?> Jak ktos wpisze bezposrednio z przegladarki adres tego pliku to nic mu to nie da, bo plik zostanie najpierw sparsowany przez php, a ze nie ma tu zadnego echo czy print'a to nic nie zostanie wyslane do przegladarki. Potem jak bedziesz chcial uzyc tego hasla to tylko robisz include tego pliku i masz haslo w zmiennej. A co do .htaccess to jest to specjalny plik do konfiguracji niektorych opcji apache'a z poziomu dowolnego katalogu. Np. mozesz sobie ustawic zeby plik haslo.txt byl niedostepny z zewnatrz. O szczegolach mozesz poczytac w manualu lub na forum pod haslem htaccess. Niestety nie jest to opcja dostepna na wszystkich serwerach. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
no dobra ale jak w tedy pobiore dane z php do tablicy to sie sypnie bo jako pierwszy el. tablicy bedzie jakas linia skryptu php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2003 Skąd: Częstochowa/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat no dobra ale jak w tedy pobiore dane z php do tablicy to sie sypnie bo jako pierwszy el. tablicy bedzie jakas linia skryptu php
tak jak napisal FiDO: plik cfg.php (choc dla odroznienia go od innych plikow mozna dac np cfg.inc.php) [php:1:80d54fff11] <?php $haslo = "jakies_tajne_haslo"; ?> [/php:1:80d54fff11] Twoj skrypt np. index.php [php:1:80d54fff11]<?php include 'cfg.php'; print $haslo; ?>[/php:1:80d54fff11] -------------------- www.iNdS.pl - Najwieksza Amatorska Sieć Komputerowa w Polsce
www.marcinpeciak.eu - under construction |
|
|
![]()
|
|
ale na co mi index.php jak ja chce zabezpieczyc .txt
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co t za różncia czy hasło bedziesz miał w pliku php czy w txt. jedyna jes taka ze jak koleś odwołasie do ieg prsez przeglądarke to ie zoabczy hasła
![]() -------------------- warsztat: w2k3 | apache 1.3.9 | php 4.3.5 | mysql 4.0.15 | mercur mail sever 4.1 | editpad lub notatnik
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Cytat a co t za różncia czy hasło bedziesz miał w pliku php czy w txt. jedyna jes taka ze jak koleś odwołasie do ieg prsez przeglądarke to ie zoabczy hasła
![]() panowie jakis poziom swoich wypowiedzi trzymajcie bo ciezko sie czyta cos takiego |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś czytałem jakąś mądrą wypowiedź w której gość argumentował że samo trzymanie haseł w plikach php jest do kitu, bo serwer może się wysypać i serwować wszystko jako txt... takie wypadki podobno się zdarzają 8O .
Anyway, jedyny poprawny IMHO sposób ochrony ważnych danych przed użytkownikami "spoza" serwera to trzymanie ich w osobnym miejscu, do którego nie mają dostępu. Tzn nie w document_root serwera HTTP. Co zresztą powinno się tyczyć całego kodu php, który nie jest tam niezbędny, ale to swoją drogą :wink: . A co ochrony plików przed userami tego samego serwera - bo nie wiem o co chodziło autorowi - jest znacznie gorzej, chociaż zależy od systemu. Na WinNT dałbym dla siebie full control, dla Apacha read. Na Linuxie albo read for all, albo owner: Apache. Serce się kraje na myśl Windows jest pod pewnym względem lepszy :-# Zawsze możesz trzymać w bazie, ale wtedy trzeba chronić hasło od bazy - błędne koło. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ilisc metod zabezpieczen swiadczy o tym ze nie ma jednego najlepszego sposobu.
Ale stosowanie mieszanych metod zabezpieczen ( np haslo w bazie haslo do bazy w skompilowaniym czyms odpalonym w skrypcie cgi ) daje napewno wieksze bezpieczenstwo niz haslo w samym skrypcie ... czy czyms takim. Generalnie metode trzeba dopasowc do uslugi. chcesz wystawin kawalek muzy na haslo zrob plik z haslami .. , albo /.htaccess, wysylaj plik w headerach i zmianiaj nazwe aby nie rozwiazac(lub nie wpasc) linku bezposrednio do pliku. A jak chcesz poufne dane wystawiac przez siec .... no to radzil bym pokombinowac ![]() Pozdrawiam a i pamietajcie nie ma zabezpieczenia ktorgo nie da sie zlamac |
|
|
![]()
|
|
Cytat a i pamietajcie nie ma zabezpieczenia ktorgo nie da sie zlamac
To zlam SHA1 ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:44 |